Hyppää sisältöön

Yliopistokeskus alkaa kohottaa maatalousyrittäjien kuntoa: "Paras liikunta on se, mitä teet"

Kuntokatsastuksen jälkeen osallistujien kanssa etsitään sellaista tekemistä, joka voisi jäädä pysyväksi ja johon heillä on motivaatiota.

Maatalousyrittäjät elävät paineiden alla ja keski-ikäkin alkaa olla korkeahko. Alalta onkin kuulunut toiveita siitä, että toimintakykyyn pitäisi panostaa. Kuva: Yle/ Stefan Paavola

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius alkaa tukea maatalousyrittäjien työhyvinvointia.

Ainakin 50–60 halukasta pääsee mukaan maksuttomaan hankkeeseen, jossa heille tarjotaan konkreettisia keinoja parantaa fyysistä kuntoaan ja toimintakykyään.

Apuna käytetään yliopistokeskuksen kehittämää kuntokatsastus-konseptia, jonka avulla osallistujat saavat kokonaisvaltaisen kuvan toimintakyvystään ja kunnostaan.

Fysioterapeutti tekee kuntokatsastuksen, jossa mitataan esimerkiksi lihasvoima, tasapaino ja kehonkoostumus. Tulokset käydään läpi yhdessä ja puhutaan siitä, millaisilla keinoilla tulokset voisivat parantua.

Mukana olija saa myös profiilin, jossa näkee, miten oma fyysinen kunto sijoittuu samanikäisten, -painoisten ja muuten samankaltaisten verrokkien kanssa.

– Se on erittäin tehokas tapa motivoida: näkee, missä on kehittämisen tarvetta referenssiin nähden, sanoo projektipäällikkö Magnus Björkgren Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksesta.

Tavoitteena löytää pysyvä malli

Hankkeessa ovat mukana myös MTK Keski-Pohjanmaa ja Työplus. Idea kohderyhmän valikoitumisesta tuli työterveydestä: maatalousyrittäjät ovat toivoneet tukea fyysisen toimintakyvyn ylläpitoon.

Yliopistokeskus taas hakee hankkeesta uutta tietoa siitä, mikä toimii käytännössä ja millaiset mallit saavat ihmiset oikeasti toimimaan.

– Paras liikunta on se, mitä teet, tiivistää Björkgren.

Kunnonparannuskeinoja etsitään yhdessä, sillä tavoitteena on löytää sellaisia tapoja, joihin maatalousyrittäjä sitoutuu. Kyse ei ole osallistujalle projektista, vaan pysyvästä mallista toimintakyvyn ylläpitoon.

– Kaikki tietävät, että liikunta on hyvästä: se on itse asiassa kaikkein tehokkain ja voimakkain lääke. Mutta motivaation on tultava ihmisestä itsestään, sanoo Björkgen.

Niinpä fyysisen kunnon kehitystä myös seurataan harjoitusjakson päätyttyä.

Projekti toivoo myös alan yrityksiä mukaan tarjoamaan erilaisia tapoja liikkua. Niiden palvelut, kuten kuntosalit, saattavat olla osallistujille maksullisia.

.
.