Vappumuistio: Kaupat ovat auki vapaasti, Alko saattaa rajoittaa sisäänpääsyä, rahansiirrot viivästyvät

Kaukojunaan tai -bussiin aikovien on hyvä tarkistaa kyytinsä netistä.

vappu
Kuvassa on kuohuviinilasit ja tietokone eli etävappu.
Tänä vuonna vappua on suositeltu viettämään pienessä piirissä sisätiloissa.Jussi Nukari / Lehtikuva

Koronavirustilanne vaikuttaa useisiin vapunajan palveluihin. Poikkeustilanne näkyy niin ikään vapuntienoon liikenteessä. Tähän juttuun on koottu kansan tärkeiden palveluiden tietoja vapun aukioloista ja joukkoliikenteestä.

  • Ruokakauppojen aukioloaikoja ei nykyisin enää rajata lainsäädännöllä, kauppiaat saavat päättää aukioloista itse.
  • Alkot ovat auki vappuaattona torstaina iltakuuteen. Vapunpäivänä perjantaina Alkot ovat suljettuina.
  • Pankkikonttorit ovat vappuaaton eli torstain jälkeen auki vasta maanantaina, rahansiirrot eivät myöskään liiku perjantaina.
  • VR on lisännyt vappupäivän aamulle ylimääräisiä vuoroja kaukojunaliikenteeseen. Aattona ajetaan perjantain vuorot ja vappupäivänä sunnuntaivuorot.
  • Matkahuolto ajaa vappupäivänä pyhäaikataulun mukaisesti.
  • Postin omat pisteet ovat aattona auki kello kuuteen, vappupäivänä suljettuna.

Kaupat ja Alkot

Koronalta suojautuminen, turvavälit ja käsihygienia tulisi muistaa myös vappua ilakoidessa.

– Monet liikkeet ovat auki pitkään päivittäin, mikä on näin korona-aikaan hyvä asia ruuhkien välttämiseksi, sanoo Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto STT:lle.

Vappuaattona Alkon asiakasmäärät ovat perinteisesti kolminkertaiset normaaliin torstaihin verrattuna ja ruuhkaa on etenkin aattona kello 15–18. Koronasuojautumisen ja siihen liittyvän ruuhkariskin vuoksi Alko saattaa rajoittaa aattona myymälöissä kerrallaan asioivien määrää.

Postit ja pankit

Postin omat myymälät ovat auki vapunaattona normaalisti kello kuuteen ja kiinni vappupäivänä. Useat postit toimivat Postin kumppaniyrityksissä, kuten kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla, ja ovat auki valtaosin kyseisten yritysten aukioloaikojen mukaisesti.

Vaikka pankkikonttorit ovat torstain jälkeen auki vasta maanantaina, ovat kaikkien pankkien sulkupalvelunumerot vappunakin avoinna ympäri vuorokauden. Rahansiirrot eivät liiku perjantaina.

Junat ja bussit

VR on supistanut junaliikennettään, sillä koronaepidemian aikana matkamäärät ovat VR:n kaukoliikenteessä pudonneet 90 prosenttia kaikilla reiteillä.

– Vapun kaukojunaliikenteessä ajetaan aattona torstaina perjantaivuorojen aikatauluilla. Vapunpäivänä puolestaan ovat käytössä sunnuntaiaikataulut. Perjantaina aamulla ja aamupäivällä ajetaan joitakin ylimääräisiä junavuoroja, kertoi STT:lle keskiviikkona Julia Stolp VR:n viestinnästä.

Voit tarkistaa junayhteytesi netistä sivulta vr.fi (siirryt toiseen palveluun).

Matkahuolto liikennöi vapunaattona torstain arkiaikataulujen mukaisesti – joitakin vuoroja tosin on jo koronan vuoksi karsittu aiemmin keväällä. Vapunpäivänä ajetaan pyhäpäivän aikatauluilla. Matkahuolto suosittaa varmistamaan aikataulut osoitteesta matkahuolto.fi (siirryt toiseen palveluun).