1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Ärjän taidefestivaalit ja siivoustalkoot on peruttu – koronapandemia ei jarruta saaren kunnostusta

Ärjänsaaren kunnostustyöt jatkuvat heti, kun jäät lähtevät Oulujärvestä.

Pandemia peruu yleisötilaisuudet, mutta ei koko kesää, kerrotaan Metsähallituksesta. Arkistokuva. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Koronapandemia tuo muutoksia myös Ärjänsaaren kesään.

Ärjän taidefestivaalia ei järjestetä 24.–26.7.2020, vaan se joudutaan perumaan tältä vuodelta. Tässä tilanteessa ei ollut muita vaihtoehtoja, toteaa Vaara-kollektiivin tuottaja Veikko Leinonen.

– Alamme valmistella Ärjän taidefestivaalia seuraavalle kesälle jo piakkoin, ja pyrimme siirtämän tämän vuoden ohjelmasta elementtejä seuraavalle kesälle.

Myös toukokuun lopun perinteiset siivoustalkoot perutaan. Metsähallituksen väki siivoaa saaren keskeiset alueet alkukesästä omin voimin.

Muutoin pandemia ei jarruta saaren kunnostustöitä kesällä. Metsähallitus on palkkaamassa parhaillaan kahta kirvesmiestä ja kahta huoltomiestä kunnostustöihin.

– Kunnostustyöt alkavat, kun jäät lähtevät Oulujärvestä. Kesää ei ole peruttu, vaikka yleisötapahtumat joudutaan perumaan, sanoo projektipäällikkö Anni Koskela Metsähallituksen Luontopalveluista.

Kesän suunnitelmaan kuuluu muun muassa Säipän uuden käymäläliiterin viimeistely, uuden käymäläliiterin rakentaminen Saunala-mökin läheisyyteen, viittojen ja maasto-opasteiden pystytys sekä saaren yleiset huoltotyöt.

Tulevana kesänä Ärjänsaaresta ei ole vielä mahdollista vuokrata mökkejä tai saunoja. Viime kesänä saaressa kunnostettiin kaksi suojeltua lautamökkiä ja tulevana kesänä on tarkoitus aloittaa kahden suojellun lautamökin kunnostustyöt. Näillä näkymin nämä mökit tulisivat vuokrakäyttöön kesällä 2021.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)