1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osavuosikatsaukset

Pörssiyhtiöiden alkuvuoden talousluvut vielä hyvät – korona heikentää loppuvuoden ennustettavuutta

Muun muassa Atria, Viria ja Altia julkaisivat alkuvuoden osavuosikatsauksensa tänään. Koronaviruksen aiheuttama poikkeusaika näkyy jonkin verran tammi-maaliskuun luvuissa.

Osavuosikatsaukset
Kyltti opastaa Altian tehtaalle Koskenkorvalla Ilmajoella.
Altia on saanut toimittaa etanolia käsidesin valmistukseen, mutta joutunut silti aloittamaan sopeutustoimet poikkeustilan takia. Antti Kettumäki / Yle

Vuoden ensimmäinen neljännes kohteli vielä pörssiyhtiöitämme hyvin. Koronakriisin vaikutusten arvioidaan näkyvän toden teolla vasta loppuvuoden luvuissa ja hankaloittavan ennustettavuutta.

Atrian (siirryt toiseen palveluun)liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat alkuvuoden aikana. Vienti Kiinaan kehittyi myönteisesti ja myös Ruotsin ja Venäjän tappiot pienenivät. Koronapandemia ehti vaikuttaa esimerkiksi vähittäiskauppaan myytävien arkiruokien suosion kasvuun. Atrian mukaan poikkeustila heikentää nyt liiketoiminnan ennustettavuutta. Konsernin liikevaihto oli 356,7 miljoonaa euroa (2019: 336,4 milj. euroa) ja liikevoitto oli 2,2 miljoonaa euroa (-2,8 milj. euroa).

Virian (siirryt toiseen palveluun) liikevaihto kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, mutta liikevoitto laski hieman. Vaikka koronan vaikutukset ovat olleet vielä virialle vähäiset, talouden hidastumisen vuoksi yritys arvioi koko vuoden lukujen jäävän edellisvuotta alhaisemmiksi. Viria-konsernin liikevaihto oli 26,2 miljoonaa euroa (2019: 24,8 milj. euroa), ja oikaistu liikevoitto ilman poistoja oli 0,6 miljoonaa. euroa (0,8 milj. euroa).

Altian (siirryt toiseen palveluun) liikevaihto puolestaan laski alkuvuonna. Tähän vaikutti muun muassa matkustaja- ja anniskelumyynnin pysähtyminen maaliskuussa. Kannattavuus kuitenkin parani edellisvuoteen verrattuna. Altiaa on auttanut korona-aikana käsihuuhteisiin tarvittavan denaturoidun etanolin myynti. Tästä huolimatta Altia on joutunut aloittamaan sopeuttamistoimet. Altian raportoitu liikevaihto oli alkuvuonna 68,2 miljoonaa euroa (2019: 73,8 milj.euroa) ja alkukauden tulos 1,3 miljoonaa euroa.

Lue seuraavaksi