Hyppää sisältöön

THL: Uudellamaalla vain harvalla uuden koronaviruksen vasta-aineita

Vasta-ainetutkimuksessa on tutkittu yli 500 näytettä.

Ulkoilijoita nauttimassa aurinkoisesta säästä Mellesteninrannassa Espoossa 21. huhtikuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella hyvin harvalla on muodostunut vasta-aineita uudelle koronavirukselle, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, joka on julkaissut ensimmäisiä tuloksia väestötutkimuksestaan.

Tutkimuksessa on tutkittu nyt 516 näytettä. Positiivisiksi on todettu 11 näytettä seulontatestissä. Yhdeksän näistä on tutkittu neutralisaatiotestillä ja näistä vain yksi on ollut positiivinen.

THL tutki vasta-aineiden esiintymistä kahdella eri testillä. Ensimmäisessä mitattiin, onko näytteessä koronaviruksen tunnistavia vasta-aineita. Positiiviset tulokset varmennettiin testillä, joka mittaa vasta-aineiden kykyä neutraloida virusta.

– Neutralisaatiotesti mittaa luotettavasti toiminnallisten vasta-aineiden esiintymistä. Ne myös todennäköisimmin kertovat ainakin lyhytaikaisen suojaavan immuniteetin muodostumisesta, kertoo THL:n erikoistutkija Merit Melin tiedotteessa.

THL:stä korostetaan, että väärien positiivisten seulontatestin tulosten mahdollisuus on merkittävä, kun vasta-aineiden esiintyvyys väestössä on vielä hyvin pieni.

Tutkimus jatkuu kaikkien yliopistosairaaloiden alueella

Suomessa koronavirusepidemia alkoi myöhemmin kuin monissa muissa Euroopan maissa. Epidemian etenemistä on hidastettu Suomessa tehokkaasti rajoituksilla.

Satunnaisotoksen näytteenotto alkoi Husin alueella 9. huhtikuuta. Otannassa on mukana 18–69-vuotiaita naisia ja miehiä.

Satunnaisotanta on luotettavin tutkimusasetelma selvittää vasta-aineiden esiintymistä. Tutkimus jatkuu viikoittaisena otoksena kaikkien yliopistosairaaloiden alueella. Epidemian etenemistä arvioidaan tarkemmin, kunhan tutkimusaineistoa kertyy.

– Olisi nyt ensisijaisen tärkeää, että kutsun saaneet osallistuisivat kattavasti tutkimukseen, jotta saisimme parhaan mahdollisen arvion koronavirusepidemian leviämisestä asiantuntijoidemme ja päättäjiemme käytettäväksi, kuvailee tutkimuspäällikkö Arto Palmu THL:stä.

Professori: Voimme onnitella itseämme

Näiden ensimmäisten tulosten perusteella harva suomalainen on kohdannut uuden koronaviruksen. Olemmeko liian hyvässä suojassa?

– Näkemykseni on, että terveydenhuollon tehtävä on pyrkiä välttämään sairastavuutta, olipa tauti mikä tahansa, kommentoi virusopin professori Ilkka Julkunen Turun yliopistosta.

Julkusen näkemyksen mukaan tautia kannattaa aina välttää.

– Ei ole väistämätöntä, että kaikki sairastuvat jossain vaiheessa koronavirusinfektioon, hän sanoo.

Viruksen torjuntatoimet ovat osoittautuneet Suomessa tehokkaiksi. Ihmiset ovat huolehtineet käsi- ja yskimishygieniasta ja on pidetty turvaväliä muihin ihmisiin. Julkusen mukaan toimilla on päästy siihen, mihin on pyritty: Tauti ei leviä suurena epidemiana ympäri Suomea.

– Voimme onnitella itseämme siitä, että torjuntatoimet ovat onnistuneet paremmin kuin alun perin ehkä ajateltiinkaan, Julkunen huomauttaa.

Hän muistuttaa, että tavoitteet estää taudin leviämistä ja samaan aikaan vähitellen avata yhteiskunnan toimintoja eivät ole vastakkaisia.

Lue myös:

Keskustelu on auki vappuaattoon kello 23.00:een asti.

.
.