Kuusi kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin Länsi-Pohjan alueella – iäkkäiden kuolemat tapahtuneet hoitolaitoksissa

Lapin sairaanhoitopiirissä ei ole todettu toistaiseksi yhtään koronaviruksesta aiheutunutta kuolemantapausta.

koronavirus
Mehiläinen Länsi-Pohjan ulko-ovi
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on tiedossa jo kuusi koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.Antti Ullakko / Yle

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Länsi-Pohjan alueella tähän mennessä yhteensä kuusi iäkästä henkilöä. Asiasta kertoo alueellinen pandemiatyöryhmä tiedotteessaan.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila on vaitonainen tapauksista, mutta kertoo, että kuolemantapaukset ovat tapahtuneet hoitolaitoksissa useammassa eri paikassa. Paikkakuntia tai tarkempia paikkoja hän ei paljasta vedoten yksityisyydensuojaan.

Kuolemat ovat tapahtuneet Taskilan mukaan sen jälkeen kun alueen ensimmäinen kuolemantapaus julkistettiin. Länsi-Pohjan ensimmäinen koronakuolema tuli julki 19. huhtikuuta.

– Muut kuolemantapaukset ovat tulleet sen jälkeen, viimeisin tänä aamuna, Taskila sanoo.

Hänen mukaansa kuolemantapaukset eivät ole yhdestä, vaan useammasta tartuntaketjusta.

Epidemia päällä, sairaalahoitoa tarvittu vielä vähän

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella koronavirustartuntoja on todettu keskiviikkoiltapäivään mennessä yhteensä 113. Se on kaksi enemmän kuin tiistaina. Alueelle on julistettu epidemia.

– Epidemian määritelmä on epätarkka, mutta se tarkoittaa väestössä vapaasti leviävää tartuntatautia. Se tarkoittaa, että ei enää tiedetä, mistä tartunta on saatu. Meidän alueella on muutamia tartuntoja, joista ei tiedetä lainkaan, mistä tartunta on lähtöisin, Taskila toteaa.

Pandemiatyöryhmän mukaan tartuntariski on aiempiin viikkoihin nähden kasvanut koko sairaanhoitopiirin alueella – ei pelkästään Ylitorniolla. Uusien tapausten ilmaantuvuus asukaslukua kohti on Länsi-Pohjassa jo suurempi kuin Uudellamaalla.

Epidemiaa jarrutetaan, ei estetä

Taskila kertoo, että oireilevia ihmisiä testataan nyt aiempaa enemmän. Sairastuneiden lisäksi tartunnoille altistuneita laitetaan karanteeniin entiseen tapaan.

– Kaiken tämän tarkoituksena on epidemian jarruttaminen. Se on ehkä voinut julkisessa keskustelussa unohtua, että me emme yritä estää epidemiaa näillä toimilla, vaan jarrutamme sitä.

Epidemiasta huolimatta Länsi-Pohjan keskussairaalassa on ollut toistaiseksi vain vähän viruksen aiheuttamasta taudista sairastuneita potilaita. Suurin osa koronapotilaista selviää lievillä oireilla kotona.

Pandemiatyöryhmän mukaan rajoittamistoimenpiteiden noudattaminen on juuri nyt erittäin ajankohtaista. Ikäihmisten ja riskiryhmään kuuluvien suositellaan käyttävän oman kunnan tarjoamia palveluja, kuten esimerkiksi ruokaostosten kotiin toimittamista.

– Etenkin vappuviikonloppuna on syytä pitää mielessä, että kaikkia kokoontumisia, lähikontakteja ja tarpeetonta matkustamista on vältettävä, Länsi-Pohjan pandemiatyöryhmä toteaa tiedotteessaan.

Taskila arvioi, että edessä on vielä uusia sairastumisia eikä kuolemiltakaan voida välttyä.

– Tämä voi olla osalle ikäihmisistä hyvinkin vaarallinen sairaus.

Muualla Lapissa ei koronakuolemia

Muualla Lapissa eli Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei ole todettu tähän mennessä yhtään koronaviruksen aiheuttamasta taudista johtuvaa kuolemaa. Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu yhteensä 89 tartuntaa, viimeisin tiistaina.

Koronavirustilanne ehti aiemmin paheta epidemiaksi Kittilässä ja Kolarissa, mutta nyt tilanne on rauhoittunut.

– Kolarissa ja Kittilässä tartuntaketjut on saatu sammutettua, eikä alueella ole enää epidemiaa, Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas sanoo.

Kittilässä on löydetty koronatartuntoja viimeksi pääsiäisen aikaan.

Kaikkiaan Lapissa on todettu tähän mennessä yhteensä 202 tartuntaa.

Lue tuoreimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus