1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kokkola

Tänä vappuna ei nähdä jenkkiautojen letkoja maanteillä – vappuajot on peruttu

Tapahtumat voisivat kerätä liian suuren joukon yleisöä ja harrastajia samaan paikkaan.

Kokkola
Kuvassa Peter Strömsholm
American Car Drivers Kokkola ei korona-keväänä voinut järjestää ajeluita.

American Car Drivers Kokkola -kerho on järjestänyt vappucruisingeja 1980-luvusta lähtien. Tämä vappu on erilainen, sillä koronan aiheuttamat kokoontumisrajoitukset estävät yleisötapahtuman.

Puheenjohtaja Peter Strömsholm tietää, että harrastajat ovat pettyneitä.

– Tosi harmittava juttu! Se on ollut kaikille harrastajille tällä alueella tärkeä kauden aloitus. Nähdään pitkän talven jälkeen paljon tuttuja ja samanhenkistä porukkaa. Nyt sitten pitää keksiä jotain muuta.

Kuvassa jenkkiautoja
American Car Drivers Kokkolan kerhotalon edessä on kerholaisten autoja.Heini Holopainen / Yle

Onneksi kerholla on omat kokoontumistilat Kokkolan Ykspihlajassa. Siellä voi viettää vaihtoehtoisen vapun.

– Varmaan kokoonnutaan kerholla pikkuporukalla. Siellä on hyvä kokoontua, mutta harmittaa tietysti, kun ei saa olla kuin se kymmenen henkeä tai vähemmän. Mutta sovelletaan ja keksitään jotain.

Kokoontumiset kielletty

Sama kohtalo on tänä vappuna muillakin moottoripyörä- ja autoilutapahtumilla. Esimerkiksi Vaasan automuseo (siirryt toiseen palveluun) on perunut vappuajot. Museo aiotaan kuitenkin avata toukokuun ensimmäinen päivä.

Kuvassa Tapani Roiko ja Mustang
Tapani Roiko olisi lähtenyt vappuajoihin Mustangilla.Heini Holopainen / Yle

American Car Driversien vappuajoihin Kokkolassa on viime vuosina kokoontunut pari sataa autoa. Enemmänkin tulisi, mutta perinteinen reitti Kokkolan keskustassa menee tukkoon, jos ajokkeja on enemmän. Siksi osallistujien autoille on ikärajat.

Jenkkiautokerho ei tänä vuonna edes ehtinyt hakea lupaa cruisingille, ennen kuin selvisi, että yleisötapahtumia ei voi pitää. Poliisi otti kuitenkin puheenjohtajaan yhteyttä ja varmisti, että ohjeistuksia noudatetaan. Yleisön kerääntyminen kadunvarsille piti estää.

– Yleisöjoukko siinä olisi vaarana. Ja se, että me tapaamme kokoontua marketin pihalle ennen ajoa. Siellä sitten kierreltäisiin autolta toiselle tuttuja tapaamassa ja autoja ihailemassa. Ehkä ensi vuonna sitten taas, miettii puheenjohtaja Strömsholm.

Kuvassa Pasi Pannula
Pasi Pannula on laittanut autoonsa eli 1937 vuosimallin Buickiin 1400 työtuntia.Heini Holopainen / Yle

Tulonlähdekin tauolla

Tältä keväältä peruuntui myös Kokkolan jenkkiautoilijoiden perinteinen autonäyttely. Se oli oikeastaan kerholle suurempi isku kuin vappuajeluiden kielto.

– Se on kerhon tärkein tulonlähde. Nyt pitää sitten elää säästeliäästi. Saamme toki vuokrat maksettua, mutta lykkäämme nyt aiottua uuden kerhotalon etsimistä.

Ykspihlajan kerhotalo on huolella laitettu ja toimiva kokonaisuus, mutta siitä puuttuvat tilat ruuvailla ja tuunata autoja. Uusia tiloja katsellaan myöhemmin, parempina aikoina.

Koronakevät ei estä autoharrastusta kokonaan. Autoja voi laitella omassa tallissa ja ajellakin saa mielin määrin, jos polttoaineeseen on rahaa. Sen sijaan harrastuksen sosiaalinen puoli eli tapahtumat ovat nyt tauolla.

– Katsotaan, jos syksyllä voisi järjestää jotain pienimuotoista tapahtumaa, toteaa Peter Strömsholm.

Kuvassa Kenneth Kulla
Kenneth Kulla ja Cadillac Coupe de Ville.Heini Holopainen / Yle

Kokkolalainen Kenneth Kulla ainakin mielellään kävisi autotapahtumissa. Esimerkiksi rompetoreilta saa hyvin varaosia. Turkoosinvärinen Cadillac tarvitsisi lähinnä metalliosien kiillotusta. Se on juuri ajettu ulos talvisäilytyksestä.

Lue seuraavaksi