1. yle.fi
  2. Uutiset

Pokemon-suunnistus houkuttelee alakoululaiset metsään – Alajärvi innostaa keräämään liikuntakilometrejä

Alajärvi vei Pokemonit metsään ja kannustaa muutenkin kuntalaisia liikkumaan. Pian kasassa on jo 30 000 liikuntakilometriä.

suunnistus
Anni Penninkangas seisoo kartan kanssa metsässä Alajärven kuntoradan maastossa
Alajärveläinen Anni Penninkangas selätti helposti Pokemon-radan. Kiintorastien lisäksi hän toivoisi maastoon rataa, jossa voisi suunnistaa kompassin avulla.Anne Elhaimer / Yle

Alajärven keskustaan, kuntoradan maastoon on piilotettu salaisuus. Mukaan tarvitaan vain reipas mieli ja kartta.

– Meidän pitää etsiä Pokemon metsästä, tietää viisivuotias Peetu Matintupa neuvoa.

Pokemon on siis Peetullekin tuttu, mutta se löytyikö niitä metsästä, jää epäselväksi. Pitäisi löytyä, sillä Järviseudun Rasti on vienyt Pokemon-hahmoja metsään kuudelle rastille ja 1,6 kilometrin matkalle.

Alakouluikäisille lapsille suunnattu Pokemon-suunnistusrata on osa Alajärven Liikunta-Aaltoa. Liikuntahankkeen tarkoituksena on kannustaa kuntalaisia käyttämään kaupungin liikuntapaikkoja, joihin on viime vuosina satsattu 20 miljoonaa euroa.

Viimeisin iso investointi, monitoimihalli, valmistui viime vuoden lopussa.

– Tällä hetkellä kaupungin liikuntakohteet kestävät kyllä vertailun suurempiinkin kaupunkeihin, sanoo Liikunta-Aallon projektipäällikkö ja Peetun äiti Henna Matintupa.

Tyttö katsoo karttaa Alajärven Pokemon-suunnistusradalla
Pokemonradalla pärjää ilman kompassia. Korkeuseroakaan ei ole liiaksi.Tarmo Niemi / Yle

Lisäreittejä tulossa

Pokemonrata voi olla pelkkä suunnistusrata, mutta ajatus on syvvemmällä.

– Pienet lapset innostuvat ihan luonnostaan tämmöisestä, kun etsitään metsästä rasteja. Täältä kun saa kipinän, on hyvä suunnata haastavimmillekin radoille, Henna Matintupa myöntää.

Ajattelua todistaa 9-vuotias Lumilia Turja. Hän on käynyt isänsä Olli-Pekan ja ja siskonsa Adelen kanssa metsässä jo aiemmin. Taaskin tuli lähdettyä Pokemonien takia.

– En muuten olisi tullut, tyttö vakuuttaa.

Kolme tyttöä seisoo suunnistuskarttojen kanssa metsässä
Pokemon-suunnistus sopii hyvin alakouluikäisille. Pienimmät suunnistajat tarvitsevat vielä aikuisten apua.Tarmo Niemi / Yle

Lumilia tietää, että rastien vierestä kuuluu katsoa numerot ja vierailla niillä järjestyksessä. Näillä rasteilla ei leimata mitään.

Myös 12-vuotias Anni Penninkangas pitää suunnistamisen haasteista ja raikkaasta metsäilmasta, mutta kiintorastireitti on kuudesluokkalaiselle jo turhankin helppo.

– Olisi se vanhemmillekin kiva, jos olisi vähän haastavampikin rata. Semmoinen, missä pääsisi kompassiakin käyttämään, hän toivoo.

Järviseudun Rastin Tuomo Nelimarkka ymmärtää toiveen ja lupailee lisäreittejä. Maastoon on jo viety 16 rastia.

– Eiköhön tämä tästä, kun väki oppii suunnistamaan. Viedään vaikeampiin paikkoihin seuraavat rastit.

Nimekkäitä videovinkkaajia

Varttuneimmille alajärveläisille Liikunta-Aalto tarjoaa monenlaista nettisisältöä: tekniikkavideoita, treenivinkkejä, ravinto-ohjeita ja testejä. Vinkkaajatkaan eivät ole ketä tahansa, vaan olympiavoittajat Lasse Virén ja Sami Jauhojärvi, kilpauimari Matti Mattsson ja valmentaja Jukka Jalonen .

Projektipäällikkö Henna Matintupa seisoo metsässä
Liikuntahankkeen projektipäällikkö Henna Matintupa luottaa siihen, että alajärveläiset innostuvat tänä vuonna toden teolla liikkumaan.Tarmo Niemi / Yle

Rusinana pullassa on koko kunnan yhteinen harjoituspäiväkirja, Team Alajärvi, jonne kirjataan liikuntakilometrejä. Merkintöjä on huhtikuun lopussa kertynyt jo sadoittain.

– Täällä ei todellakaan olla mitään sohvaperunakansaa. Sinne on kirjattu tällä hetkellä liikuntasuorituksia lähes 30 000 kilometriä, joka on aika hurja summa, Matintupa suitsuttaa.

Jos nyt keväällä alajärveläisiä innostetaan suunnistamaan, myöhemmin kesällä usutetaan melomaan ja pelaamaan frisbeegolfia. Uimisenkin aika tulee.

Matintupa haavailee, että vuoden lopussa koossa olisi satatuhatta liikuttua kilometriä.

Katso täältä lisää uutisia Etelä-Pohjanmaalta

Lue seuraavaksi