Korona-aikana vessapaperibisneksellä pyyhkii Yhdysvalloissa normaaliakin paremmin

Arkea maailmalta: Vessapaperin suurkuluttajamaassa on jouduttu turvautumaan ostorajoituksiin, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

WC-paperit
Paula Vilén
Paula VilénAntti Haanpää / Yle

WashingtonYhdysvaltalainen vastaa katastrofiin tai sen uhkaan kiiruhtamalla kauppaan ja täyttämällä ostoskärryt. Tämän hamstraamisen selkäydinreaktion näkee aina, kun lumimyräkkä tai hurrikaani lähestyy. En siis yllättynyt, että hyllyt tyhjenivät koronakriisissäkin.

Ensimmäiset hamstraajien imuroimat hyllyt ilmestyivät lähikauppaamme maaliskuun alkupuoliskolla.

Sittemmin pasta-, riisi-, purkkiruoka- ja pakastehyllyjä on pystytty melko hyvin täydentämään. Mutta vessapaperihyllyt ammottavat yhä tyhjinä tai pahasti vajaina.

Vessapaperia eniten maailmassa kuluttavassa maassa tilanne on herättänyt hämmennystä.

ABC-kanava kysyi yhdeltä Yhdysvaltain suurimmista pehmopaperivalmistajista syytä viikkoja kestävään vessapaperipulaan.

Yhtiö selitti asiaa sillä, että vessapaperin kulutus on kotitalouksissa kasvanut 40 prosenttia (siirryt toiseen palveluun) koronarajoitusten aikana. Vessapaperin kuukausimyynti nousi maaliskuussa Yhdysvalloissa yli 1,4 miljardiin (siirryt toiseen palveluun) dollariin, kasvua vuodentakaisesta 112 prosenttia.

Kasvanutta kysyntää paikatakseen vessapaperivalmistajat ovat lisänneet tuotantoa ja jopa suljettuja valmistuslinjastoja on käynnistetty.

Silti kauppareissuista ehti itsellänikin tulla parin viikon ajan kadonneen vessapaperin metsästystä. Etsin tuotetta kolmesta eri liikkeestä, kunnes lopulta osuin oikeaan aikaan oikeaan paikkaan ja sain hyllyllä nököttäneen viimeisen paketin.

Eläissäni en ole ostanut niin isoa pakettia, mutta valinnanvaraa ei ollut. Nyt perheessämme lienee vessapaperia kuukausiksi.

Yhdysvalloissa käsisuihkut eivät ole tavanomaisia, joten ahterin pyyhkiminen on useimmiten ainoa vaihtoehto. Vessapaperia kuluukin Pohjois-Amerikassa peräti 25 kiloa vuodessa henkilöä kohden (siirryt toiseen palveluun). Länsi-Euroopassa pyyhkimiseen riittää noin 15 kiloa vuodessa.

Kuvassa on yhdysvaltalaisen kaupan tyhjä hylly.
Vessapaperin kysyntä on koronarajoitusten aikana lisääntynyt Yhdysvalloissa niin, että kaupoissa on jouduttu asettamaan ostorajoituksia.Paula Vilén / Yle

Vessapaperipula on tuonut esiin myös ikäviä lieveilmiöitä. Pohjois-Carolinassa (siirryt toiseen palveluun) raportoitiin henkilöstä, joka yritti rahastaa toisten hädällä kauppaamalla netissä rullaa sadan dollarin ryöstöhintaan. Floridassa (siirryt toiseen palveluun) jäi kiinni mies, joka yritti kähveltää hotellista yli 60 rullaa.

Iowassa (siirryt toiseen palveluun) eräs asiakas oli kaivanut esiin aseensa, kun hänen ostamastaan vessapaperimäärästä oli tullut toisen asiakkaan kanssa sanaharkkaa. Kotimarketissani tätä vessapaperiyhteenoton vaaraa ei pitäisi olla, sillä asiakas saa ostaa enintään kaksi pakettia.

Eivätkä koronatodellisuudessa ostosreissujen rajoitukset jää Washingtonissa tähän. Pääkaupungin pormestari määräsi huhtikuun alussa, että kauppaan ei ole asiaa ilman suojamaskia.

Lisäksi ostoksille pääsee kerrallaan vain rajallinen määrä ihmisiä, jotta turvavälit pystyttäisiin säilyttämään. Sisäänkäynneillä onkin vahti pitämässä lukua ostoksille menijöistä.

Vessapaperihyllyillä vahtia ei sentään vielä ole, vaikka paperista onkin sukeutunut yhdysvaltalaisen korona-arjen kultakimpale.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus