1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. alkoholinkulutus

Mietojen alkoholijuomien myynti laski alkuvuodesta poikkeustilasta huolimatta

Suosiotaan ovat kasvattaneet alkoholittomat vaihtoehdot.

alkoholinkulutus
Mies järjestelee kaupan hyllujä.
Ruoholahden Alepan myymäläpäällikkö Juha Keränen järjestelee janojuomia myyntikuntoon. Jari Kärkkäinen / Yle

Toisin kuin etukäteen uumoiltiin, suomalaiset sisätiloihin sullonut poikkeustila ei ole toistaiseksi näkynyt alkoholimyynnin kasvuna ainakaan mietojen juomien kohdalla.

Panimoliiton mukaan oluiden, siiderien ja long drink -juomien myynti väheni tammi–maaliskuussa 2,1 miljoonalla litralla verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Lasku vastaa 2,4 prosenttia.

Panimojuomien kokonaismyynti supistui prosentilla, eli noin 1,7 miljoonalla litralla. Eniten notkahti siiderin myynti, joka supistui lähes 9 prosentilla.

Suosiotaan kasvattivat alkoholittomat vaihtoehdot. Kivennäisvesiä myytiin 5,2 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, ja myös alkoholittomien oluiden myynti kasvoi 5,3 prosentin verran.

Poikkeustila astui voimaan vasta neljänneksen lopulla

Panimoliiton mukaan koronavirusepidemian vaikutukset vuosineljänneksen myyntiin olivat kuitenkin vähäisiä, sillä poikkeustila astui voimaan tarkasteluvälin loppupuolella maaliskuun puolessavälissä.

Vaikka ravintolat suljettiin vasta kuun lopulla, myynnin arvellaan siirtyneen vähittäiskauppaan jo maaliskuun aikana.

– Tilastojemme perusteella mietojen alkoholijuomien kulutus ei ole kasvanut siten kuin julkisessakin keskustelussa on aiheellisesti pelätty, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen tiedotteessa.

Pakarinen muistuttaa, että erityisesti poikkeustilassa vastuullisen ja kohtuullisen alkoholinkäytön merkitys korostuu. Osalle alkoholiongelmista kärsivistä työ on voinut olla ainoa juomista rajoittava tekijä, joten lomautus tai etätyö voivat johtaa helpommin vastuuttomaan käyttöön.

Lue myös:

Urheilu vaihtuu olueen, lukeminen ei onnistu – koronayksinäisyys on monelle lamauttavaa, mutta voi tästä seurata hyvääkin, sanoo psykiatri

Koronakriisi on lisännyt juomista kaikkialla Suomessa – paitsi Lapissa

Koronakriisi voi vähentää alkoholinkäyttöä entisestään, mutta myös lisätä suurkulutusta: etätöissä tissuttelee helpommin kuin työpaikalla

Lue seuraavaksi