Remdesivir-lääkkeestä saadut lupaavat tutkimustulokset herättävät toivoa Yhdysvalloissa

Kliinisten kokeiden tulosten perusteella viruslääke voi nopeuttaa koronaviruksesta toipumista, mutta kuolleisuuteen se ei välttämättä vaikuta.

koronavirus
Yhdysvaltain terveysviraston tarttuvien tautien osaston johtaja Anthony Fauci.
Lääkäri Anthony Fauci pitää tuloksia lupaavina.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvalloissa viranomaisiin ja markkinoihin ovat valaneet toivoa kliiniset potilaskokeet, joiden mukaan kokeellinen viruslääke remdesivir nopeuttaa koronaviruspotilaiden toipumista taudista.

Tulosten mukaan lääke voi vähentää paranemisaikaa lähes kolmanneksella. Lääkettä saaneet toipuivat keskimäärin 11 päivässä verrattuna 15 päivään lumelääkettä saaneiden kohdalla.

– Tämä on hyvin tärkeää. Tästä tulee hoidon standardi, kommentoi Valkoisen talon koronavirustyöryhmän lääkäri Anthony Fauci toimittajille.

Fauci kuitenkin tähdensi, että tutkimusdataa täytyy vielä tutkia tarkemmin. Valkoinen talo on ilmaissut halunsa saada remdesivirille maan lääketurvallisuusviraston hyväksyntä mahdollisimman nopeasti.

– Haluan heidän etenevän niin nopeasti kuin mahdollista. Haluamme että kaikki on turvallista, mutta näkisimme mielellämme nopeat luvat, varsinkin jutuille, jotka toimivat, kommentoi presidentti Donald Trump.

Kiinassa tehty tutkimus ei havainnut vaikutusta

Remdesivir-lääkeainetta valmistavan Gilead-yhtiön osakekurssi lähti nousuun tulosten julkistamisen jälkeen.

Vaikka lääke vaikuttaakin nopeuttavan taudista paranemista, sillä ei ollut suurta vaikutusta kuolleisuuteen. Lääkettä saaneista potilaista 8 prosenttia kuoli ja lumelääkettä saaneista vajaat 12 prosenttia.

Näin pientä eroa ei pidetä tilastollisesti merkittävänä, eli se saattaa olla luonnollisen vaihtelun sisällä eikä lääkkeellä siten olisi asiaan mitään vaikutusta.

Tutkimus tehtiin yli tuhannella potilaalla. Samana päivänä julkaistiin alustavia tuloksia myös Kiinassa tehdyistä potilaskokeista, joista ei saatu rohkaisevia tuloksia.

Lancet-tiedejulkaisussa ilmestyneen Kiinassa tehdyn tutkimuksen mukaan remdesiviristä ei havaittu olevan merkittävää hyötyä koronaviruksen hoidossa. Tutkimus oli kuitenkin pienempi eikä sitä suoritettu loppuun, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus