Poikkeusvappuna munkkien ja tippaleipien pakkaaminen tuottaa leipomoille lisätyötä – Etelä-Savossa herkkujen kysyntä kasvanut

Savonlinnalaisleipomossa on huomattu, että ihmiset haluavat nyt tukea paikallista tuotantoa.

vappu
vappumunkkeja ja serpentiiniä.
Rinkelimunkki on vapun perinteinen herkku. Arkistokuva.Ismo Pekkarinen / All Over Press

Makeiden vappuherkkujen menekki on joissakin eteläsavolaisissa leipomoissa ollut iloinen yllätys. Ainakin osassa leipomoista vappumunkkien ja tippaleipien kysyntä on kasvanut viime vuoteen verrattuna.

Esimerkiksi Savonlinnassa HerkkuPekassa on tuntuma, että ihmiset ovat halunneet nyt tukea paikallista tuotantoa.

– Tippaleipäämme on ostettu enemmän kuin aikaisempina vuosina, yrittäjä Teemu Eskelinen sanoo.

S-ryhmän Suur-Savon leipomossa munkkeja ja tippaleipiä on paistettu tuhansia.

– Leivomme kapeammalla valikoimalla kuin normaalisti, ja olemme keskittyneet munkeissa rinkelimunkkiin, leipomotyönjohtaja Rauno Heikkinen kertoo.

Itäsuomalaisen kotileipomo Björnin valikoimasta tippaleivät jäävät tänä vuonna kokonaan pois, koska leipomon henkilöstöstä toistakymmentä ihmistä on lomautettu.

Leipomoille tuotteiden valmistelu myyntiin on tavallista työläämpää, koska muun muassa kauppoihin leivonnaiset on koronaepidemian takia pakattava valmiisiin annospusseihin irtomyynnin sijaan. Se voi osaltaan lisätä menekkiä.