Pohjalaiskouluissa avaamispäätös otettiin ristiriitaisin tuntein vastaan: "Fyysisten kontaktien välttäminen on lähes mahdoton tehtävä"

Kouluista arvioidaan työtaakan olevan niin suuri, että apuun tarvitaan lisää henkilökuntaa. Kauhavalaiskoululle tulivat samantien ensimmäiset lasten loma-anomukset.

koulut
koivuhaan koulu kokkolassa
Ohjeita peruskoulujen lähiopetuksen järjestämiseen toivotaan ja odotetaan ennen 14. toukokuuta.Ville Viitamäki / Yle

Pohjalaiskouluissa hallituksen päätös peruskoulujen palaamisesta lähiopetukseen on otettu vastaan sekavin tuntein.

Huolta aiheuttavat etenkin opettajien ja oppilaiden turvallisuuden takaaminen ja lisätilajärjestelyt.

Reilun sadan oppilaan Halsuan yhtenäiskoulussa Keski-Pohjanmaalla etäopetus sujui hyvin ja lähiopiskeluun siirtyminen aiheuttaa työläät valmistelut, ennakoi rehtori ja sivistysjohtaja Taina Koskela.

– Fyysisten kontaktien välttäminen on myös mahdoton tehtävä. Mitä pienemmistä oppilaista kysymys, sitä vaikeampi on metrin tai kahden turvaväliä pitää, kun kavereita pitkästä aikaa tavataan, huokaa Koskela.

Peruskoulujen lähiopetus alkaa kouluissa kahden viikon kuluttua 14. toukokuuta. Koulutyö ohjeistetaan järjestämään nykyistä pienemmissä ryhmissä ja tarvittaessa muissakin kuin luokkatiloissa.

Myös koulunkäynti eri vuoroissa on mahdollista. Kunnissa pohditaan parhaillaan myös, mistä opetusryhmille löydetään tarvittaessa lisää tilaa.

OAJ: Tarvitaan selkeät ohjeet

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n Pohjanmaan alueen puheenjohtaja Kari Nieminen perää nyt selkeitä linjauksia.

– Kyllä tästä isot linjaukset täytyy tulla muualta, kuin että esimerkiksi jokainen rehtori miettisi oman koulunsa kohdalla miten toimitaan. Hyvin selkeät koko valtakuntaa koskevat ohjeet täytyy tulla, muuten tulee monenlaisia tulkintoja, sanoo Nieminen.

Kauhavan yläkoulun rehtori Sanna Kangas on myös tarkempien linjauksien perään. Hänen mielestään tällä hetkellä linjauksista osa toimii paremmin alakouluissa, mutta osaa linjauksista ei ole mietitty yläkoulujen aineenopettajien kannalta.

Haasteet ovat moninaiset.

– Jo kouluruokailun järjestäminen teettää ylimääräistä työtä puhuttamaan luokkaopetuksesta, arvioi Halsuan yhtenäiskoulun rehtori Taina Koskela.

Opiskelun kannalta kahdella viikolla ei Koskelan mukaan ole suurta merkitystä.

– Hallituksen tavoite oli varmaankin, että oppilaat saavat sosiaalisia kontakteja. Ja sitten se ääneen lausumaton tavoite, että jollain tavalla se vaikuttaisi myös taudin etenemiseen.

Loma-anomuksia tuli heti

Perheissä lähiopetukseen paluu on herättänyt monenlaisia tunteita. Osassa perheissä on päätetty, ettei lapsia laiteta kouluun.

Kauhavan yläkoulun rehtori Sanna Kangas kertoo, että ensimmäiset vanhempien lähettämät poissaoloanomukset tulivat nopeasti.

– Vanhemmilta tuli jo lomapyyntöjä, mutta kysehän on yli kahden viikon lomasta ja se anotaan opetuspäälliköltä. Lupasin terveyssyihin perustuvia anomuksia puoltaa. Anomuksia on tullut muutamia. Luulen, että ne koskevat niitä, joiden perheessä joku kuuluu riskiryhmään, oppilas tai joku muu perheenjäsen, sanoo Kangas.

Hän kuitenkin uskoo, että suurin osa oppilaista tulee kouluun kahden viikon kuluttua.

Myös Halsuan yhteiskoulun rehtori on saanut jo viestiä päätöksestä.

– Aikamoisen pinon loma-anomuksia tämä varmasti poikii. Lomia varmaan voidaan myöntää, mutta niissä pitää olla tietyt kriteerit. Ja kun oppilaat jäävät kotiin, silloin vastuu opiskelusta on entistä enemmän perheillä, toteaa Koskela.

Katso täältä lisää uutisia koronatilanteesta maakunnassasi.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus