1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koulutus ja kasvatus

Lähiopetuksen uudet koronaohjeet pohdituttavat Oulussa: kaikki koulutilat eivät taivu vaadittuihin järjestelyihin

Vanhempien mahdollisesti esittämiin lasten loma-anomuksiin suhtautuminen linjataan kaupungissa keskitetysti.

Oulun sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä yllättyi hallituksen päätöksestä, sillä aiemmin oli lähinnä ajateltu vain osan koululaisista palaamisesta lähiopetukseen. Kuvituskuva. Kuva: Yle

Oulun joissakin kouluissa voi olla hankalaa löytää tarpeeksi tilaa opetuksen järjestämiseksi hallituksen tämänhetkisten ohjeiden mukaisesti.

Suomen hallitus päätti keskiviikkona osin purkaa koronarajoituksia peruskoulujen ja varhaiskasvatuksen osalta. Lähiopetus peruskouluissa alkaa taas 14. toukokuuta, mutta siten että esimerkiksi tiloja jaettaisiin niin, etteivät luokat kohtaisi toisiaan.

– Osassa kaupungin kouluja järjestelyt on helppo toteuttaa, osassa tulee varmasti huomattavia vaikeuksia. Jotkin koulut ovat niin täynnä oppilaita, että tulee olemaan vaikea löytää vapaata tilaa, Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä sanoo.

Yksi keino on opetuksen porrastaminen niin, että oppilasryhmät opiskelevat vuoroissa.

Erityistä pohdintaa yläkoululaisten opetus, sillä siellä yhdellä oppilaalla saattaa olla useita opettajia ja ryhmiä.

– Odotamme aluehallintovirastolta ohjeita siitä, mitkä olisivat ne painotukset, joilla menemme eteenpäin lukuvuoden kaksi viimeistä viikkoa.

Penttilä muistuttaa, että myös alakoululaisten kohdalla voi jo olla eri aineissa vaihtuva opettaja, sekä oman luokanopettajan lisäksi erityisopettaja.

Loma-anomuksia on tulossa

Osalla vanhemmista on ollut huoli lähiopetukseen liittyvistä riskeistä. Mika Penttilä uskoo, että vanhemmilta on tulossa loma-anomuksia kahden viikon lähiopetuksen ajaksi. Oulun kaupunki ottaa keskitetysti kantaa siihen, miten niihin suhtaudutaan.

Asiaa järjestellään myös yhteistyössä vanhempien kanssa. Suomen hallitus on kuitenkin tähdentänyt, ettei koulutuksen järjestäjällä ole itsenäisesti mahdollisuutta valita opetuksen tapaa.

Penttilän mukaan asiaa Oulun kaupungissa valmisteleva työryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran jo tänään torstaina.

Oulun kaupunki pyrkii laatimaan omat suunnitelmansa lähiopetuksen järjestelyistä ensi viikon alkupuolelle mennessä. Ohjeet julkaistaan, kun aluehallintovirasto on antanut oman linjauksensa.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)