Tornio alkaa maksaa kuntalisää naperoiden kotihoidosta

Kuntalisää eli niin sanottua Tornio-lisää aletaan maksaa lokakuussa ja sitä maksetaan vuoden loppuun saakka.

Tornio
Lapsi leikkii.
Kuntalisän maksamisen toivotaan vähentävän varhaiskasvatuksen kysyntää ja menoja Torniossa.Tiina Jutila / Yle

Tornio alkaa maksaa kodinhoitotuen kuntalisää niille perheille, jotka hoitavat kaikki alle kouluikäiset lapsensa kotona.

Kuntalisää eli niin sanottua Tornio-lisää maksetaan vain perheen yhdestä alle kolmivuotiaasta lapsesta 250 euroa kuukaudessa. Sisaruksista tukea ei makseta.

– Perheen vanhemmat sisarukset voivat käydä maksuttomassa esiopetuksessa, tästä huolimatta perheellä on oikeus Tornio-lisään, Tornion varhaiskasvatuspäällikkö Riitta Keloneva kertoo tuen kriteereistä.

Tornio-lisää aletaan maksaa lokakuussa ja sitä maksetaan vuoden loppuun saakka. Kelonevan mukaan lautakunta ottaa asian uudestaan käsiteltäväksi vuodenvaihteen jälkeen.

– Lautakunta tekee sitten uuden päätöksen millä kriteereillä ja millä summalla lisää lähdetään ensi vuonna maksamaan, jos tuen maksamista päätetään ensi vuonna jatkaa.

Tämän vuoden kolmen kuukauden pituisen kuntalisän maksamisen on laskettu tuovan kaupungille 115 000 euron kulut.

Edellisen kerran tuen maksamista kokeiltiin kymmenisen vuotta sitten

Torniossa on edellisen kerran maksettu kuntalisää reilut kymmenen vuotta sitten. Tuolloin tuelle oli tiukemmat kriteerit.

– Huoltajan täytyi jäädä pois töistä tai opiskelusta saadakseen kuntalisää. Ehdot olivat todella tiukat, nyt ne ovat löysemmät, Keloneva vertaa.

Kuntalisän maksamisen toivotaan vähentävän varhaiskasvatuksen kysyntää ja menoja Torniossa.

– Tilannetta seurataan lokakuusta joulukuuhun, kuinka moni huoltaja ottaa Tornio-lisän käyttöön ja jättää tuomatta lapsensa varhaiskasvatukseen, Keloneva toteaa.

Edellinen kokeilu ei Kelonevan mukaan vähentänyt varhaiskasvatuksen kysyntää. Kaupungissa oli tuolloin suunnitelmissa sulkea yksi alle kolmivuotiaiden yksikkö, mutta sitä ei voitu tehdä, koska hoidon kysyntä kasvoi kuntalisän maksamisesta huolimatta.

– Kuntalisä kokeilu maksoi Tornion kaupungille 100 000 euroa silloin kymmenen vuotta sitten. Tilanne voi olla nyt toisin, Keloneva toteaa toiveikkaasti.