Peruskoululaisten palaaminen kouluun tuo haasteita Kainuussa – kasvatusjohtaja: "Aina on lapsen etu päästä kouluun"

Haasteita tuovat muun muassa koulukuljetukset, aineenopettajien työjärjestelyt sekä turvavälien säilyttäminen.

Lehtikankaan koulullakin aloitetaan koulu jälleen toukokuun puolivälissä. Arkistokuva. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Peruskoululaiset palaavat lähiopetukseen toukokuun puolivälissä myös Kainuussa.

Kajaanin perusopetuksen tulosalueen johtaja Päivi Rissasen mukaan kouluun palaamisen järjestelyissä on paljon työtä. Haasteita tuovat muun muassa koulukuljetukset, aineenopettajien työjärjestelyt sekä turvavälien säilyttäminen.

– Reunaehtoja oli pitkä lista ja aikataulu on tiukka, Rissanen toteaa.

Sotkamon kasvatusjohtaja Ville Manninen on samoilla linjoilla ja toivookin nyt hallitukselta lisäohjeistuksia. Manninen kuitenkin toteaa, että kouluun on suhteellisen turvallista palata, ja joka ikinen koulupäivä on hyödyksi.

– Aina on lapsen etu päästä kouluun. Parin viikon aikana pyritään tekemään asioita, mihin ei ollut mahdollisuuksia poikkeusolojen aikana. Opettajat löytävät varmasti merkityksellisiä asioita.

Myös Suomussalmella lähipetukseen siirtymiseen valmistautuminen alkaa välittömästi, jotta turvallisen koulunkäynnin takaamiseksi riittävä väljyys ja hygienia saadaan toteutettua.

Sosiaalisessa mediassa monet kainuulaiset vanhemmat ovat kertoneet, etteivät aio laittaa lapsia kouluun hallituksen päätöksestä huolimatta. Rissasen mukaan riskiryhmään kuuluvat lapset voivat anoa poissaoloa lääkärinlausunnolla tai vanhemmat voivat harkita kotikoulua.

Etäopetusta ei kuitenkaan voi jatkaa. Rissanen ei usko, että rehtorit myöntäisivät lomaa tällaisessa tilanteessa. Manninen puolestaan toteaa, että vanhemmat tekevät päätökset omien lastensa osalta.

Rissanen ja Manninen eivät ota suoraan kantaa siihen, onko koulujen avaaminen hyvä ratkaisu.

– Mehän noudatamme hallituksen linjauksia, ja näillä nyt mennään, Rissanen sanoo.

– Hoidetaan asiat niin, että se on hyvä ratkaisu, Manninen sanoo.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)