1. yle.fi
  2. Uutiset

Iso osa lapsista ei palaa kouluun keväällä, arvioivat satakuntalaiset sivistysjohtajat

Monet vanhemmat eivät aio päästää lastaan kouluun siitä huolimatta, että hallitus velvoittaa kunnat palaamaan etäopetuksesta lähiopetukseen.

koulut
Koululuokka.
Koululainen luokassa. Kuvituskuva.Carmela Walder / Yle

Hallituksen keskiviikkoinen päätös palauttaa peruskoulut etäopetuksesta lähiopetukseen ei välttämättä tarkoita, että läheskään kaikki lapset palaavat kouluun. Nettikeskustelujen perusteella osa vanhemmista aikoo pitää lapset kotona koko loppukevään.

Myös useiden satakuntalaisten kaupunkien sivistysjohtajat arvioivat, että moni vanhempi pitää lapset kotona.

Esimerkiksi Raumalla opetus- ja nuorisojohtaja Hanna Viljanen-Lehto ennakoi, että iso osa oppilaista jää kotiin eikä palaa kouluun, vaikka peruskoulun ovet avautuvat.

Pori: Kotiopetuksesta ilmoitettava kouluun

Porin sivistysjohtaja Esa Kohtamäki toteaa odottavansa valtion ohjeita, miten vanhemmille kerrotaan koulun poissaolokäytännöistä.

– Koulusta voidaan antaa viikon loma rehtorin tai opettajan luvalla. Eilinen hallituksen ohje oli, että pitkäaikainen loma saadaan lääkärintodistuksella, Kohtamäki sanoo.

Kotiopetukseen jääminen ei kuitenkaan Opetushallituksen mukaan vaadi erillistä lupaa (siirryt toiseen palveluun). Vanhempien ilmoitus riittää.

Kohtamäki sanoo kaupungin harkitsevan yhtenäisiä ohjeita vanhemmille, miten mahdollisten poissaoloilmoitusten kanssa toimitaan. Hän kuitenkin korostaa, että Pori haluaa toivottaa lapset tervetulleeksi kouluun.

– Suomen hallitus on määritellyt, että näin toimitaan, ja me vastaamme siihen huutoon.

"Luokissa väljyys mahdotonta"

Kouluissa pitää hallituksen ohjeen mukaan noudattaa tavallista tiukempia hygieniaohjeita. Keskeistä on, että opettajat eivät ole toistensa kanssa tekemisissä ja että opetusryhmät pysyvät toisistaan erillään.

Koulukuljetukset on järjestettävä niin, että ryhmät pysyvät pieninä.

– Miten väljyys koulukuljetuksissa määritellään? Todennäköisesti joudumme tilaamaan tilausliikennettä. Porin Linjat on siirtynyt kesäaikaan. Palaaminen talviaikatauluihin kahdeksi viikoksi voi olla hankalaa. Odotamme tarkkaa ohjetta koulukyytien järjestämisestä, Kohtamäki sanoo.

Huittisten Lauttakylän koulun rehtori ja perusopetuksen kordinaattori Maarit Malmberg arvioi, että riittävän väljyyden toteuttaminen ahtaissa luokkatiloissa on mahdotonta.

– 28 oppilaan luokkia on 55 neliömetrin tilassa. Ei siellä kovin suuria turvavälejä pystytä järjestämään. Huittisissa hyödynnetään varmasti laajasti muita tiloja, Malmberg sanoo.

Myös Kohtamäen mukaan väljyyden järjestäminen kouluissa on erittäin iso ongelma.

Kello 13:09 juttuun lisätty linkki Opetushallituksen kotiopetusta koskevalle sivulle.

Lue seuraavaksi