Hoitajat hylkäsivät kunta-alan sovintoehdotuksen – Tehyn Rytkönen: "Se oli kautta linjan huono esitys"

JUKO ja OAJ vaativat nyt erillisiä neuvotteluja työnantajan kanssa, joista hoitajien neuvottelujärjestö Sote olisi ulkona.

työehtosopimukset
Hoitajia Tyksin lasten ja nuorten klinikan käytävällä Turussa.
Kunta-alalle annettu sovintoehdotus kaatui hoitajaliittojen hylkäykseen.Tiina Jutila / Yle

Kunta-alan työehdoista ei löytynyt sopua.

Hoitajaliitot Tehy ja Super ovat hylänneet torstaina valtakunnansovittelijan ratkaisuehdotuksen.

Kaikkien työkiistan osapuolten olisi pitänyt hyväksyä sovintoesitys, jotta kunta-alan pääsopimus olisi toteutunut.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen perusteli Twitterissä sopimuksen hylkäämistä hoitajien työehtojen heikennyksillä. Huonoa sopimus emme tee, Rytkönen korosti.

– Yksikään hoitajia edustava järjestö ei voi hyväksyä näin huonoa ratkaisuesitystä. Se oli ihan selvä juttu. Se oli kautta linjan huono esitys, mutta siellä oli myös todella huonoja kohtia, Rytkönen sanoo Ylelle.

Tehyn puheenjohtaja listaa syitä esityksen hylkäykselle.

  • Alle yleisen linjan oleva palkankorotustaso.
  • Hoitajien tavoittelemaa omaa sote-tessiä ei olisi tullut tämän sopimuskauden aikana.
  • Kiky-tunnit olisivat poistuneet vasta lokakuussa. Tuntien poistuminen olisi korvattu työnantajalle jo toukokuusta alkaen.
  • Työntekijän olisi saanut siirtää 7,5 kuukaudeksi toisiin tehtäviin ja palkkaa olisi voinut alentaa. Nyt tämän voi tehdä kahdeksaksi viikoksi ja ilman palkanalennusta.

– Lisäksi koronalisä olisi tullut vain rajatulle porukalle, ja sen summasta ei ollut tietoa. Työnantaja olisi saanut päättää kenelle hän antaa koronalisää. Viimeisenä siellä oli isoja juridisia ongelmia eli esitys oli täysin mahdoton hyväksyä, Rytkönen toteaa.

Millariikka Rytkönen Porvoossa
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kuvailee hylättyä sovintoehdotusta poskettoman huonoksi tarjoukseksi, johon hoitajaliitot eivät voi suostua.Yle/Pekka Tynell

JUKO ja OAJ vaativat omaa sopimusta

Kunta-alan pääsopimuksen kaatuminen harmittaa Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JOKOa ja opettajia edustavaa OAJ:ta sen verran, että ne haluavat nyt erilliset neuvottelut ja sopimusratkaisun Kuntatyönantajan (KT) kanssa.

Mukana voisivat olla myös muut kunta-alan työntekijäjärjestöt hoitajia edustavaa Sote ry:tä lukuunottamatta.

KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoo työnantajan harkitsevan ehdotusta.

– Otetaan tässä asiassa tuumaustauko. Meidän tavoite on tietysti saada kunta-alalle ratkaisu. Mitä nopeammin sen parempi, Jalonen toteaa.

Tehyn Rytkönen sen sijaan hämmästelee JUKOn ja OAJ:n esitystä.

– Se näyttäisi aika erikoiselta, jos KT haluaisi jättää 170 000 hoitajaa koronakriisin aikana vaille sopimusta, eikä olisi meidän kanssa valmis neuvottelemaan sopimuksesta. Se olisi erikoinen viesti hoitajille, hän toteaa.

Kuvassa on OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.
JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen on pettynyt sovinnon kaatumiseen. Lääkäreille ja opettajille neuvoteltiin jo sopimus, mutta sen hyväksyminen oli sidottu kunta-alan pääsopimukseen.Emmi Korhonen / Lehtikuva

JUKOn ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoo, että JUKO olisi ollut valmis hyväksymään valtakunnansovittelijan ratkaisuehdotuksen, vaikka se ei kaikilta osin vastannut järjestön tavoitteita.

Luukkaisella on Tehyn Rytköstä myönteisempi kuva sovintoesityksestä: siinä oli paljon hyvääkin.

– Toki siellä oli kiky-tuntien kompensaatiota sisällä, mutta kiky-tunnit olisivat poistuneet kokonaan. Tiettyjä joustoja olisi tullut, mutta kyse ei ole työehtojen heikennyksestä. Sellaista tässä ei ollut, Luukkainen painottaa.

Luukkainen kertoi torstaiaamuna Twitterissä, että lääkäreiden, opettajien ja tekniikan alan uusista työehdoista on saatu yöllä neuvottelutulos.

Sopimuksen hyväksyminen oli sidottu kunta-alan pääsopimukseen, josta ei siis vielä löytynyt yksimielisyyttä.

Tehy valmis lykkäämään neuvottelut kesän yli

Kunta-alan palkkaratkaisu voi lykkääntyä kauas tulevaisuuteen, nyt kun osa osapuolista hylkäsi sovintoesityksen.

Tehy on ilmoittanut jo aiemmin, että he ovat valmiit odottamaan palkkaratkaisua akuutin koronakriisin yli, jos kaikkia osapuolia tyydyttävää ratkaisua ei nyt löydy.

Millariikka Rytkösen mukaan he ovat myös valmiit jatkamaan neuvotteluja välittömästi.

Työntekijät eivät aio lakkoilla koronakriisin aikana.

Kunta-alan työehtosopimuksesta on neuvoteltu tammikuusta lähtien. Edellinen sopimus umpeutui maaliskuun lopussa, mutta sen ehtoja noudatetaan, kunnes uusi sopimus astuu voimaan.

Neuvotteluosapuolet totesivat maaliskuussa, etteivät löydä sopua keskenään, ja pyysivät valtakunnansovittelijan apua.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala antoi ratkaisuehdotuksen kunta-alan työkiistaan myöhään maanantaina. Neuvotteluosapuolten piti vastata sovintoesitykseen tänään torstaina kello 12.

Työnantajaa edustaa neuvottelupöydässä Kuntatyönantajat. Työntekijäpuolelta neuvottelevat JUKOn lisäksi Tehyä ja Superia edustava Sote ry sekä Julkisen alan unioni JAU, jonka muodostavat JHL ja Jyty.

Kunta-alalla on neuvoteltu 420 000 työntekijän työehdoista.

Juttua päivitetty klo 15.00 Rytkösen, Luukkaisen ja Jalosen kommenteilla.

Lue lisää:

Muun muassa opettajien ja lääkäreiden työehdoista päästiin sopuun – koko kunta-alan sopimustilanne ratkeaa tänään

Valtakunnansovittelijalta ratkaisuehdotus kunta-alan työehtoriitaan: Osapuolten vastattava torstaina kello 12:een mennessä, hyväksyvätkö ne esityksen

Kaikki kunta-alat haluavat koronalisän: Kunnille tulisi kova lisälasku mutta ilman korotuksia lakko voi uhata syksyllä