1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. biokaasu

Haapavedellä kehitetään eri kokoisia biokaasulaitoksia – biometaani voi tuoda ison helpotuksen maatilojen polttoainekuluihin

Demeca tekee tiloille laitoksia esimerkiksi biometaanin tuotantoon. Nordfuelin iso hanke odottaa lopullista vahvistusta.

biokaasu
biokaasu pullot autossa
Tavallisenkin auton voi muuttaa biokaasulla kulkevaksi erillisillä kaasusäiliöillä ja tekniikalla. ArkistokuvaVILLE VIITAMÄKI / YLE

Haapavedelle on kehittymässä varsin vahva biokaasukeskittymä.

Nordfuelin iso bioetanoli- ja biokaasulaitos odottaa vielä työ- ja elinkeinoministeriön ja Euroopan komission viimeistä vahvistusta lähes 25 miljoonan euron valtiontuelle, jota puoltava päätös tehtiin jo helmikuussa. Laitoksen kokonaiskustannukset ovat lähes 300 miljoonaa euroa.

Haapavedellä toimii myös Demeca Oy, joka tekee tilakohtaisia biokaasulaitoksia. Niissä maatiloilla syntyvä lanta ja ylimääräinen rehu muutetaan energiaksi.

Yhtiö hakee nyt osakeannilla kansainvälistä kasvua ja esimerkiksi uusia biometaaniratkaisuja, kertoo toimitusjohtaja Pekka Vinkki.

Vinkin mukaan keskikokoinen suomalainen karjatila voisi tuottaa biometaania myös myyntiin ja korvata vuodessa jopa noin 100 000 litraa perinteisiä polttoaineita.

Demecalla on noin 40 työntekijää, joista Haapavedellä yli 30.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi