Lapin sairaanhoitopiiri alkaa testata lievästi infektio-oireisia henkilöitä

Lieväoireisten testaus aloitetaan ensi viikolla alueen terveyskeskuksissa.

koronavirus
näytteenotto covid19 porvoo
Matalan kynnyksen testeillä halutaan estää koronataudin leviäminen. Kuvituskuva.Markku Rantala / Yle

Lapin sairaanhoitopiiri alkaa testata myös lievästi infektio-oireisia henkilöitä.

Henkilöt, joilla on lievää kuumeilua, yskää, nuhaa, lihassärkyä, ripulia tai maku- ja hajuaistin heikentymistä, voivat ensi viikosta lähtien hakeutua testeihin oman kuntansa terveyskeskukseen. Sitä ennen tulee ottaa yhteyttä terveyskeskukseen tai keskussairaalan päivystykseen näytteenotto-ohjeiden saamiseksi.

Matalan kynnyksen testeillä halutaan estää koronataudin leviäminen.

– Testien lisäämisellä pyritään löytämään tartunnat ja jäljittämään tartuntaketjut mahdollisimman pian ja näin hidastamaan sairastumista sekä myös sairaalan kuormittavuutta, Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kertoo sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on otettu noin 40 koronavirusnäytettä vuorokaudessa. Testivälineistöä ja kapasiteettia on kuitenkin yli nykyisen tarpeen.

– Testausta voidaan lisätä, sillä liikkeellä ei ole tällä hetkellä muita hengitystieinfektioita.

Broas muistuttaa, että vaikka tilanne alueella on nyt rauhallinen, se voi muuttua nopeasti, sillä virusta on Lapissakin liikkeellä.

Hänen mukaansa on tärkeää, että viranomaisten antamia rajoitus- ja kokoontumisohjeita noudatetaan, matkustamista ja kontakteja riskiryhmiin kuuluvien kanssa vältetään.

– Lisäksi jokainen meistä voi omalla toiminnallaan ennaltaehkäistä viruksen leviämistä huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta sekä pitämällä turvavälit kohtaamisissa, hän sanoo tiedotteessa.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus