1. yle.fi
  2. Uutiset

Heikko kysyntä painaa yrityksiä: liikevaihto ja tunnelma historiallisen huonot

Yritykset toivovat rajoitusten asteittaista purkamista, ja Pohjanmaan kauppakamari myös erilaista tukea, helpotuksia ja elvytystä.

Keski-Pohjanmaa
Svetsare svetsar bland rör.
Viimevuotista suurempaan vientiin uskovia teollisuusyrityksiä on kuitenkin enemmän kuin niitä, jotka arvioivat, että vienti jää viimevuotista pienemmäksi. / Kuvituskuva.Mauri Ratilainen / AOP

Alueen yritysten näkymät ovat nyt synkimmät lähes 20 vuoteen, kertoo Pohjanmaan kauppakamarin suhdannekatsaus.

Liikevaihtoa, tunnelmaa ja rekrytointia kuvaavat käyrät ovat vahvasti miinuksella – Pietarsaaren seudulla vielä hieman syvemmällä kuin Kokkolan seudulla. Näin heikot saldoluvut eivät ole olleet koskaan aiemmin Business Panelin historiassa. Barometria on tehty vuodesta 2003.

Kysynnän puute jarruttaa puolta vastanneista yrityksistä. Myös materiaalien ja komponenttien saatavuudessa alkaa olla ongelmia. Lisäksi toimintaa painavat kauppojen lykkääntyminen ja asiakkaiden maksuvaikeudet.

Yritysten mukaan ratkaisevaa koronakriisistä selviytymisessä on se, miten ja milloin rajoituksia aletaan poistaa. Vastanneet arvioivat, että syksyllä nähdään valtava romahdus, jos taloutta ei kohta saada asteittain käyntiin.

Sen lisäksi tarvitaan Pohjanmaan kauppakamarin mukaan muitakin toimia: suoraa tukea yrityksille, määräaikaisia muutoksia yritysverotukseen ja helpotuksia työnantaja- ja eläkemaksuihin ja elvytystä.

Yrityksissä on silti myös niitä, joiden toimintaan korona ei ole vaikuttanut tai joiden bisnestä se on jopa vauhdittanut. Toisaalta niilläkin tulevaisuus on osin hämärän peitossa.

Myös teollisuuden vientinäkymissä on valoa: viimevuotista suurempaan vientiin uskovia teollisuusyrityksiä on enemmän kuin niitä, jotka arvioivat, että vienti jää viimevuotista pienemmäksi.

Kyselyyn vastasi vajaat 280 yritystä, joista 41 prosenttia edustaa palvelualaa, 34 prosenttia teollisuutta, 11 kauppaa ja 10 prosenttia rakennusalaa.

Lue seuraavaksi