Hyppää sisältöön

Soite auttaa kuntia varmistamaan koulutyön turvallisuuden – riskiryhmäläiset saavat lähiopetuksesta vapauttavan lääkärintodistuksen lastensairaalasta

Koronan suhteen riskiryhmään kuuluvia lapsia on melko vähän. Esimerkiksi astma ei ole lapsella riskitekijä.

Myös Soite muistuttaa, että lapset näyttävät olevan hyvin turvassa koronalta. Myös riskiryhmään kuuluvia lapsia on muissakin epidemiamaissa, mutta vakavasti sairastuneiden listoilla heitä ei juuri ole. Kuva: VILLE VIITAMÄKI / YLE

Sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite tekee yhteistyötä alueen kuntien kanssa sen turvaamiseksi, että lähiopetukseen palaaminen sujuu hyvin.

Kaikkein vakavimmin sairaat lapset voivat jäädä pois koulusta lääkärintodistuksella, kuten on tapahtunut osin jo ennen koronaepidemiaakin. Tämä koskee syöpäsairaita, elinsiirron saaneita ja vaikeita lihastauteja sairastavia.

Sen sijaan astma, diabetes, reuma ja muut vastaavat krooniset sairaudet eivät ole koronan kannalta riskiryhmäsairauksia. Aivan lähiaikoina on luvassa tarkka valtakunnallinen ohje riskiryhmien määrittelystä tässä yhteydessä.

– Ohjeesta on tulossa niin selkeä, että vanhempi hahmottaa helposti, kuuluuko lapsi riskiryhmään, sanoo toimialuejohtaja Andreas Blanco Sequeiros Soitesta.

Blanco Sequeiros täsmentää, että "vakava keuhkotauti" ei tarkoita lapsella astmaa.

– Meillä (Soitessa) ei ole lapsella niin pahaa astmaa, että hän kuuluisi riskiryhmään. Aikuisella astman hoitotasapaino voi olla huonompi, kun taas lapset ovat kontrollissa ja hoidossa. Alle 16-vuotiailla taudit ovat osin niin erilaisia, että ohjeet eivät sovellu sellaisinaan kaikille, hän muistuttaa.

Jos lapsi tai sisarus kuuluu riskiryhmään, perheen on otettava yhteys Soiten lastensairaalan lastentautien poliklinikkaan. Lastenlääkäri kirjoittaa todistuksen, joka vapauttaa lapsen lähiopetuksesta.

Jos perheessä vanhempi kuuluu riskiryhmään, todistusta lapsen vapautumisesta lähiopetuksesta voi pyytää terveyskeskuslääkäriltä.

Valinta pienemmän ja suuremman riskin välillä

Soite toteaa tiedotteessaan, että pandemiassa ei ole mahdollisuutta valita hyvän ja pahan välillä, vaan pienemmän ja suuremman riskin välillä. Lasten koulunkäynnin aloittaminen kuuluu sen mukaan lievemmän riskin vaihtoehtoihin.

Lapset ovat Soiten mukaan hämmästyttävän hyvin turvassa koronataudilta, ja vakavat sairastumiset ovat hyvin harvinaisia. Riskiryhmälapsille korona näyttää olevan pienempi riski kuin influenssa tai RS-virus.

.
.