Hyppää sisältöön

Leninin patsasta töhritty Kotkassa – otsassa Daavidin tähti ja jalustassa massamurhaaja-teksti

Poliisi selvittää, aloitetaanko ilkivallasta rikostutkinta.

Kotkan keskustassa sijaitsevaa Leninin patsasta on töhritty. Kuva otettu vappupäivän aamuna. Kuva: Tytti Osola

Leninin patsaalle on tehty ilkivaltaa Kotkassa. V.I. Leniniä esittävän patsaan otsaan sekä perustukseen on piirretty spraymaalilla juutalaisuutta symboloiva Daavidin tähti.

Patsaan perustukseen on lisäksi kirjoitettu maalilla "juutalainen massamurhaaja".

Kaakkois-Suomen poliisin tilannekeskuksesta kerrotaan, että poliisipartio oli huomannut ja kirjannut töhrimisen poliisin järjestelmään perjantaiaamuna. Varsinaista rikostutkintaa ei ilkivallasta ole toistaiseksi aloitettu, mutta asiaa selvitetään poliisissa.

Myös Turussa töhrimistä

Myös Turussa sijaitsevaa Leninin rintakuvaa on töhritty tänä keväänä. Esimerkiksi patsaan jalustaan oli tehty spraymaalilla hakaristi. Töhriminen tehtiin Leninin syntymäpäivän tienoilla.

22. huhtikuuta tuli kuluneeksi 150 vuotta Leninin syntymästä.

Haminan vanhalla juutalaisella hautausmaalla on tehty vastaavaa ilkivaltaa hiljattain. Yksi hautakivistä oli kaadettu. Toiseen oli maalattu valkoinen hakaristi.

Tässä vaiheessa poliisista ei pystytä sanomaan, onko Kotkan Leninin patsaan töhrimisellä yhteyttä Haminan tapahtumiin.

Patsas seissyt Kotkassa 40 vuotta

Kuvanveistäjä Matti Varikin tekemä Leninin patsas sijaitsee Kotkan keskustassa. Kaupunki sai sen lahjoituksena ystävyyskaupungiltaan Tallinnalta ja silloiselta Neuvostoliitolta vuonna 1979.

Kymen Sanomien viime syksynä julkaiseman jutun (siirryt toiseen palveluun) mukaan patsaan lahjoituksen taustalla oli Leninin vierailu Kotkassa vuonna 1907. Lenin osallistui tuolloin Kotkassa järjestettyyn Venäjän sosiaalidemokraattien kolmanteen kokoukseen.

Kaikkia patsaan olemassaolo ei miellytä. Kymen Sanomien jutussa kerrotaan myös, että patsas sai takavuosina aika ajoin väripurkista uuden sävyn päähänsä.

Neuvostoliiton perustajalla juutalaiset juuret

Kommunistijohtaja Vladimir Iljitsh Lenin johti Venäjän lokakuun vallankumousta vuonna 1917. Vallankumousta seurasi sisällissota ja Neuvostoliiton perustaminen.

Leninillä oli juutalaiset sukujuuret.

Ensimmäiset todisteet juutalaisista sukujuurista julkistettiin Venäjällä vajaat kymmenen vuotta sitten. Tuolloin kerrottiin, että Leninin äidinisä oli Ukrainan juutalainen.