Nihtisillan vastaanottokeskuksessa Espoossa lähes sata koronatartuntaa

Suurin osa sairastuneista on ollut lieväoireisia tai oireettomia, keskus on karanteenissa.

koronavirus
Nihtisillan vastaanottokeskus Espoossa.
Nihtisillan vastaanottokeskuksessa aloitettiin joukkotestaukset 24. huhtikuuta.Henrietta Hassinen / Yle

Luona Oy:n ylläpitämässä Espoon Nihtisillan vastaanottokeskuksessa on havaittu jo 95 koronatartuntaa. Valtaosa näistä on tullut ilmi joukkotestauksessa, jossa kaikki työntekijät ja noin puolet vastaanottokeskuksen asukkaista oli perjantaihin mennessä testattu.

Tehdyissä 207 testissä oli havaittu 72 tartuntaa. Muut tapaukset olivat tulleet esille aiemmin, ja osa näistä sairastuneista on jo parantunut. Vastaanottokeskuksessa on noin 410 asukasta.

Luonan vastaanottokeskuksessa Vantaalla on ollut kaksi tartuntaa. Tällä hetkellä siellä ei ole karanteeniin asetettuja asukkaita eikä sinne ole suunniteltu joukkotestausta.

Liiketoimintajohtaja Suvi Salonen Luonasta kertoo, ettei sairastuneita ole joutunut sairaalahoitoon.

– Suurin osa on lieväoireisia tai jopa oireettomia. Ihmisillä esiintyy nuhaa, yskää, väsymystä ja lämpöilyä, hän kertoo.

Sairastuneet ovat pääasiassa aikuisia. Koronan riskiryhmäläisiä heidän joukossaan ei Salosen mukaan ole, koska riskiryhmäläiset siirrettiin jo aiemmin kahteen vastaanottokeskuksen ulkopuoliseen asuntoon. Riskiryhmäläisiä ei ole ainakaan toistaiseksi testattu.

Torstaina uutisoitiin 35 tartunnasta

Muutama päivä sitten torstaina uutisoitiin, että joukkotestauksessa Nihtisillassa oli tullut esille 35 koronatartuntaa.

Luonan mukaan päätös Nihtisillan asukkaiden joukkotestaamisesta tehtiin Espoon tartuntatautiyksikön johdolla. Testaukset aloitettiin työntekijöistä ja työssä käyvistä turvapaikanhakijoista.

Asukkaat ovat huoneissaan karanteenissa. Nihtisillan vastaanottokeskuksessa.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, etteivät asukkaat saa poistua alueelta ja he viettävät aikaa mahdollisimman paljon omissa huoneissaan. Ruoat haetaan huoneisiin porrastetusti. Keskuksessa on myös eristystiloja, joihin ateriat viedään.

Pääosa asukkaista asuu 1–2 henkilön huoneissa, mutta keskuksessa on myös 3–6 henkilön huoneita.

Salosen mukaan virukseen varauduttiin jo maaliskuussa nostamalla puhelinpalvelun kapasiteettia, koska asukkailla on ollut paljon koronaan liittyviä kysymyksiä .Ei ole tietoa siitä, mistä virus on päässyt leviämään Nihtisiltaan.

– Emme ole voineet lukita ihmisiä vastaanottokeskukseen. Siellä on työssä käyviä ihmisiä ja myös työntekijät kulkevat. On vain arvailuja, mistä se on keskukseen tullut, Salonen toteaa.

Salosen mukaan maanantaina sovitaan jatkotoimista tartuntatautiyksikön kanssa. Hän kiittää yksikön toimintaa.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus