Hallituksen neuvottelut venyvät Säätytalossa – päätöksistä kerrotaan vasta huomenna

Ennakkotietojen mukaan hallitus käy keskusteluja esimerkiksi kirjastojen ja museoiden mahdollisesta avaamisesta.

Hallitus kokoontuu säätytalolle pohtimaan koronarajoituksia
Hallitus kokoontuu säätytalolle pohtimaan koronarajoituksia

Hallitus kokoontui aamukymmeneltä Säätytalolle pohtimaan, miten koronaviruksen takia asetettuja rajoituksia voidaan purkaa hallitusti.

Hallitusta odottaa Säätytalolla pitkä päivä. Neuvotteluiden odotetaan jatkuvan pitkälle iltaan. Valtioneuvoston kansliasta kerrottiin Ylelle sunnuntai-iltana, että hallitus tiedottaa päätöksistä vasta huomenna.

Säätytalolle aamulla saapuneet ministerit olivat vähäsanaisia neuvottelupäivän odotuksista. Moni ministereistä käveli suoraan sisään pysähtymättä vastaamaan toimittajien kysymyksiin. Päivästä odotetaan joka tapauksessa pitkää.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi ennen neuvotteluiden alkua toimittajille uskovansa, että sunnuntain aikana keskustelussa päästään jo pitkälle.

Marin myös totesi, että hänellä itsellään on jo Hetemäen raportin pohjalta hahmotelma siitä, miten rajoitustoimenpiteitä voitaisiin lähteä purkamaan.

– Olen lukenut tämän raportin, ja itselläni on hahmotelma siitä, mikä on oikea järjestys lähteä näitä rajoitustoimenpiteitä purkamaan, Marin sanoi.

Marin ei kuitenkaan kommentonut tarkemmin yksittäisten toimenpiteiden purkua.

– Käymme hallituksen kanssa yhdessä tämän keskustelun ja sen jälkeen linjaamme kokonaisharkintaan pohjautuen, miten etenemme, Marin totesi.

Marin myös kertoi, että kokonaisuus ravintoloille osoitettavista tuista menee eduskunnan käsittelyyn ensi viikolla.

Kulmuni: Yritystuet eivät sunnuntaina käsittelyssä

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) totesi, että vaikka rajoituksia nyt purettaisiin, niitä voidaan joutua myöhemmin uudelleen kiristämään.

– Koronavirusta ei missään nimessä ole vielä päihitetty, joten jossain vaiheessa saattaa tulla myös kiristyksiä.

Toimittajan kysymykseen yritystuista Kulmuni totesi, että niitä ei sunnuntain neuvotteluissa käsitellä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei Säätytalon portailla ennakoinut Suomen ja Viron välisen rajan avaamista.

– Katsotaan, mitä asiantuntijat sanovat. Mennään ihan terveys edellä näissä kysymyksissä. yhteydessä, Haavisto totesi.

Haavisto kertoi olleensa Viron ulkoministeriin yhteydessä viime viikolla.

– Puhuimme paljon tästä kysymyksestä. Kysymys täällä olevista työntekijöistä, jotka ovat pitkään olleet käymättä kotona, alkaa olla polttava.

Hetemäen raportti valmistui myöhään perjantaina

Sunnuntain neuvotteluiden pohjana on valtiosihteeri Martti Hetemäen johtaman työryhmän raportti, joka valmistui myöhään perjantaina. Ryhmän toimeksiantona oli valmistella suunnitelma Suomen tieksi ulos koronakriisistä.

Suurin osa voimassaolevista rajoituksista päättyisi toukokuun puolivälissä ilman uusia päätöksiä. Ravintolat pysyvät suljettuna näillä näkymin 31.5. asti, eikä yli 500 hengen yleisötilaisuuksia saa järjestää ennen elokuuta.

Hallituksen neuvotteluissa tarkastellaan esimerkiksi sitä, kuinka pitkään 10 hengen kokoontumisrajoituksia on tarvetta jatkaa. Asialista on pitkä ja on epävarmaa, saadaanko yksittäisiä rajoituksia koskevia päätöksiä vielä päivän aikana tehtyä.

Kuva: Pekka Sipilä / Yle

Hetemäen työryhmän raportin sisältö ei ole vielä julkista, mutta selvää on, että Suomi ei ole poistamassa kaikkia rajoituksia kerralla. Pääministeri Marin on sanonut, että rajoitustoimenpiteitä puretaan asteittain niin, että tautitilanne pidetään samalla hallinnassa.

Samalla tavalla on toimittu myös muissa maissa. Suomen tapaan ensimmäinen askel rajoitusten purkamisessa on usein ollut koulujen avaaminen. Ulkoministeriö on teettänyt Hetemäen työryhmälle arvioita siitä, millaisia toimia muut maat ovat valinneet.

Ylen haastattelussa Hetemäki on lupaillut työryhmältään esimerkiksi kriteerejä, joiden perusteella voidaan arvioida, miten rajoitusten poistamista vaiheistetaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä sosiaali- ja terveysministeriön tarjoamalla epidemiologisella tilannekuvalla on Hetemäen mukaan ratkaiseva merkitys ryhmän suunnitelmien kannalta.

THL: Rajoitteita ei saa purkaa liian nopeasti, mutta ei myöskään liian hitaasti

Hetemäen työryhmän käyttämiä tietoja ei ole julkistettu, mutta hallituksen viime viikolla käyttämissä THL:n arvioissa painotetaan (siirryt toiseen palveluun), että rajoitustoimia ei voida lopettaa liian nopeasti, mutta toisaalta varoitetaan myös liian hitaasta rajoituksista luopumisesta.

Jos rajoitustoimet lopetetaan liian nopeasti, epidemia voi käynnistyä voimakkaana uudestaan. Toisaalta mikäli epidemia etenee yhtä hitaasti kuin nyt, voi syksyllä tai alkutalvesta olla THL:n mukaan edessä voimakas epidemiapiikki.

THL suosittaa rajoitteiden varovaista ja asteittaista purkamista niin, että tehtyjen päätösten vaikutuksia seurataan vähintään kolmen viikon ajan.

Myös testaamisen voimakkaalla lisäämisellä on merkittävä rooli erilaisissa koronarajoitusten purkamista koskevissa suosituksissa.

Elinkeinoelämän keskusliiton viime viikolla julkistamassa Exit-raportissa (siirryt toiseen palveluun) painotetaan taudin saamista hallintaan testaamisen ja kontaktien jäljittämisen avulla.

Raportin laatineen EK:n Exit-ryhmän puheenjohtaja, Keskon pääjohtaja Mikko Helander toivoo, että hallituksen neuvottelut johtavat selkeään suunnitelmaan, joka julkistetaan kansalaisille.

– Pidämme erittäin tärkeänä sitä, että maan hallituksen johdolla laaditaan konkreettinen tiekartta siitä, miten yhteiskuntaa ja taloutta ryhdytään avaamaan, Helander sanoo.

3.5.2020 klo 17.02 korjattu, että Hetemäen raportti valmistui perjantaina, ei lauantaina kuten jutussa ensin luki.

Lisää aiheesta: