Hallitus aloittaa sunnuntaina neuvottelut koronarajoitusten purkamisesta: saako yli 10 henkilön ryhmä kokoontua ja avataanko Viron raja?

Rajoituksia ei pureta kertarysäyksellä. 

Valtiosihteeri Martti Hetemäen johtama työryhmä on tehnyt hallitukselle tiekartan, miten koronakriisistä päästään ulos. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Hallitus siirtyy koronakriisissä rajoituksista uuteen vaiheeseen: tehostettuun epidemian hallintaan.

Neuvottelut rajoitusten purkamisesta alkavat sunnuntaina aamukymmeneltä Säätytalossa ja niiden odotetaan jatkuvan iltaan saakka.

Hallituksen neuvotteluissa ovat mukana ministerien lisäksi muun muassa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijat ja asioita esittelevät virkamiehet.

Tarkoitus on käsitellä niin kutsutun korona exit -ryhmän raporttia. Ryhmää johtaa valtiosihteeri Martti Hetemäki. Varapuheenjohtajana ryhmässä toimii sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

Hetemäen ryhmää on ohjeistanut tiedepaneeli, jossa on mukana sosiaalipolitiikan, koulutuksen, talouden sekä ympäristön ja ilmasto-alan asiantuntijoita.

Oikeuskansleri: Päätökset rajoituksista ensi viikolla

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoi lauantaina TV1:n Ykkösaamussa odottavansa, että hallitus päättää rajoitusten purkamisesta ensi viikolla. Pöysti ei halunnut ennakoida, voiko hallitus päättää, että poikkeusolot yhä voimassa.

– Ensi viikon aikana hallituksen on tarve linjata, miten tästä toukokuun puolesta välistä mennään eteenpäin. Eli kyllä päätöksiä on luvassa: sekä purkuja että jatkamisia, Pöysti sanoo.

Purkupäätökset koskevat jokaista suomalaista. Ensimmäisenä on käsiteltävä rajoitukset, joista päätettiin maaliskuun puolessa välissä ja jotka ovat voimassa toukokuun puoleenväliin saakka.

Näihin kuuluu esimerkiksi yli kymmenen hengen kokoontumisrajoitus.

Aiemmin on jo päätetty, että festivaalit ja muut yli 500 henkilön yleisötapahtumat on kielletty heinäkuun loppuun saakka.

Rajoituksia ei pureta kerralla

Hallitus pohti myös kirjastojen ja uimarantojen avaamista. Viro on halunnut myös avata Suomen ja Viron välisen rajan, mutta päätös ei ole asialistan kärjessä.

Mitään koronarajoitusten purkamisen kertarysäystä ei ole tulossa. Ravintolat ja kahvilat ovat kiinni toukokuun loppuun asti. Ruokaa voi myydä vain ulos.

Näillä näkymin viimeisenä luovutaan ikäihmisten suojelusta. Hoivakodeissa on vierailukielto ja yli 70-vuotiaille on suositeltu karanteeninomaisia oloja. Ulkona voi käydä, mutta sukulaisten ja ystävien tapaamista pitää välttää.

Valtiosihteeri Martti Hetemäki valmistelee hallitukselle myös suunnitelman koronakriisin jälkihoitoon. Siinä on mukana myös työryhmä, jossa on työmarkkinajärjestöjen edustajia.

Suomalaisen yhteiskunnan jälleenrakennukseen keskittyvän raportin on tarkoitus valmistua kuun loppuun mennessä.