1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansalaisilla on jo ojentaa rajoitusten purkulista päättäjille: ravintolat, kirjastot ja urheilupaikat auki

Hallitus neuvottelee tänään koronaviruksen vuoksi määrättyjen rajoitusten lieventämisestä.

koronavirus
vasemmalla niklas sekki ja oikealla äiti ingrid sekki.
Kuusivuotias helsinkiläispoika Niklas Sekki haluaisi jo seuransa HJK:n jalkapalloharjoituksiin, mutta hallituksen määräämien koronarajoitusten vuoksi se ei ole mahdollista. Kuvassa myös äiti Ingrid Sekki. Markku Rantala / Yle

Uudenmaan sulku päättyi jo ja peruskoulutkin avautuvat neljästoista toukokuuta. Mutta mitä seuraavaksi? Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus neuvottelee sunnuntaina koronaviruksen vuoksi määrättyjen rajoitusten lieventämisestä.

Kansalaisilla on jo ojentaa hyvä rajoitusten purkulista päättäjille ja myös ajatuksia siitä minkä rajoituksen purkamisella ei ole niin kiire.

Elina Kolehmainen, Helsinki

– Mielestäni kirjastoja ja julkisia paikkoja voi ruveta avaamaan. Urheilupaikoissa ihmiset hikoilee ja hengästyy ja voi tulla pärskeitä suusta helpommin, mutta niissäkin voisi olla turvaväliajattelua ja ei sitten saunota ja suihkutella yhdessä vaan mennään kotiin peseytymään.

– Massatapahtumissa taas rajoitukset pitää säilyttää voimassa viimeiseen asti, koska ne ovat riskitapahtumia, missä voi syntyä useita tartuntaketjuja eikä pystytä pitämään turvallisuustoimia samalla tavalla yllä, kun ihmisiä jonottaa massiivisesti.

vasemmalla mika sihvola ja keskellä elina kolehmainen
Mika Sihvola ja Elina Kolehmainen olivat tyttärensä Lilianin kanssa ulkoilemassa tänään Töölön rantamilla.Markku Rantala / Yle

Mika Sihvola, Helsinki

– Nuoret pitäisi saada takaisin liikkeelle ja toistensa pariin eli harrastuksiin.

– Ja jos epidemia on kaikkialla, niin onko hyötyä pitää rajoja kiinni? Ruotsiin pääsy pitäisi ainakin saada auki, jotta ihmiset pääsevät perheiden luokse ja ehdottomasti Viro myös samalla tavalla.

vasemamalla kari tiljander ja oikealla arto piispa
Kari Tiljander ja Arto Piispa ovat yhtä mieltä siitä, että ravintolat ja elokuvateatterit on syytä saada auki pikimmiten. Markku Rantala / Yle

Arto Piispa, Helsinki

– Rajoitusten purkamisen voisi aloittaa ravintoloista ja elokuvateattereista ja nopeasti: viikon kahden sisällä.

– Rajoitukset on syytä pitää yllä lentomatkustamisessa, koska siellä virus leviää herkästi. Lentokoneissa on voimakkaat ilmastoinnit.

Eija Salmi, Helsinki

– Minusta voisi seuraavaksi lähteä miettimään julkisten kansalaispalvelujen, kuten kirjastojen, museoiden ja taidelaitosten avaamista, koska ne vähän avaisivat ihmisille arjen elämisen mahdollisuuksia.

eija salmi.
Eija Salmen mielestä varttuneen väen karanteenirajoituksia voisi jo osin lieventää. Markku Rantala / Yle

Salmi pitäisi voimassa rajoitukset, joilla suojataan riskialttiita ihmisiä, joilla on on suuri riski saada viruksesta vaarallinen tilanne itselleen. Yli 70-vuotiaiden kotikaranteeniin hän ehdottaa jo pieniä lievennyksiä.

– Siinä voisi pikkuhiljaa alkaa miettimään, voisiko olla jonkinlaisia sävyjä tavoissa, joilla rajoitetaan elämää. Esimerkiksi isovanhemmat voisivat käydä ulkona jäätelöllä lastenlastensa kanssa vähän vähemmän huonolla omalla tunnolla.

Tietoja valtioneuvoston määräämistä rajoituksista saat täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta.

Lue myös:

Hallitus aloittaa sunnuntaina neuvottelut koronarajoitusten purkamisesta: saako yli 10 henkilön ryhmä kokoontua ja avataanko Viron raja?

Lue seuraavaksi