Trump iloitsi Pohjois-Korean johtajan paluusta julkisuuteen – Kim Jong-unin terveydentilasta on noussut paljon kysymyksiä

Kim Jong-un kävi vihkimässä lannoitetehtaan lauantaina.

Kim Jong-un tapasi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Singaporessa 12. kesäkuuta 2018. Trump kertoi olevansa iloinen siitä, että Kim on palannut julkisuuteen. Kuva: Kevin Lim / The Straits Times / SPH /EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump iloitsi viestipalvelu Twitterissä Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin paluusta julkisuuteen.

– Minä ainakin olen iloinen, että hän on tullut takaisin ja voi hyvin, Trump kirjoitti jakaen malesialaisen yliopiston tutkimusassistentin Lokman Karadagin twiitin.

Kim Jong-un osallistui perjantaina lannoitustehtaan avajaisiin pääkaupungin Pjongjangin lähellä. Häntä ei oltu nähty julkisuudessa kolmeen viikkoon ja hänen on epäilty kärsivän vakavista terveysongelmista.

Valtiollinen uutistoimisto KCNA välitti julkisuuteen kuvan Kimin vierailusta, ja myöhemmin valtiollinen televisio julkaisi videomateriaalia tehtaalla järjestetystä seremoniasta.

Presidentti Trump ja Kim Jong-un ovat tavanneet toisensa kolme kertaa Trumpin presidenttikauden aikana. Ensimmäisen kerran miehet tapasivat kesäkuussa 2018 Singaporessa ja viime vuonna kahdesti: helmikuussa Vietnamissa ja kesäkuussa Koreoiden välisellä demilitarioidulla vyöhykkeellä.

Alkuviikosta Trump sanoi, että heillä on Kimin kanssa hyvät välit keskenään ja toivoi Kimin olevan kunnossa, kertoi muun muassa Politico (siirryt toiseen palveluun).

Varautuminen Kimin kuolemaan heikkoa

Uutistoimisto Reuters kertoo, että Yhdysvaltain tiedustelupalvelu ei ole pystynyt vahvistamaan Kimistä saadun kuvamateriaalin aitoutta, mutta uskoo vahvasti hänen olevan hengissä.

Huolimatta Trumpin kauniista sanoista Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta luopumisen suhteen ei ole tapahtunut edistystä.

– Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean neuvottelut eivät ole edenneet. Kim Jong-un on koetellut rajoja lyhyen kantaman ohjustesteillä ja Trump toivoo, että mitään ei tapahtuisi ainakaan ennen marraskuun vaaleja, Yhdysvaltain entinen Pohjois-Korean-lähettiläs Joseph Yun kommentoi Reutersille.

Yun toimi Yhdysvaltain Pohjois-Korean-lähettiläänä Barack Obaman aikana sekä Trumpin presidenttikauden alussa.

Kimin mahdolliset terveysongelmat ovat herättäneet huolia Pohjois-Korean ydinaseohjelman ja pitkänmatkan ohjusten suhteen. Kim Jong-un ei ole palannut näiden kehittelyyn sitten vuoden 2017.

Reutersin haastatteleman asiantuntijan mukaan Kimin kuolemaan tulisi varautua huolella.

– En usko, että saamme koskaan tietää, mitä Kim teki viime viikkojen aikana. Se jännite, mikä hänen poissaolostaan syntyi, herätti kysymyksiä siitä, kuinka hyvin olemme varautuneet tällaiseen. Kukaan ei tunnu valmistautuneen mahdolliseen poliittiseen kriisiin Pohjois-Koreassa, sanoo Pohjois-Koreaan keskittyvän ajatushautomon North 38:n varajohtaja Jenny Town.

Kimin terveys edelleen kysymysmerkki

Huolimatta paluusta julkisuuteen, Kimin terveydentilasta leijuu edelleen kysymyksiä. Ahkerasti tupakoivalla ja ylipainoisella Kimillä on sukurasitteena huono sydän. Sekä hänen isänsä Kim Jong-il että isoisänsä Kim Il-sung kuolivat sydänkohtauksiin.

Eteläkorealainen Pohjois-Korean asioihin erikoistunut Daily NK -uutissivusto (siirryt toiseen palveluun) raportoi viime viikolla, että Kimille olisi tehty sydänleikkaus 12. huhtikuuta. Reuters taas kertoi Kiinan lähettäneen lääkäreitä Pohjois-Koreaan tarkastamaan 36-vuotiaan Kimin terveyden.

NK News (siirryt toiseen palveluun), yhdysvaltalainen Pohjois-Koreaan erikoistunut uutissivusto, kiinnitti huomionsa tuoreissa kuvissa Kimin kädessä olleeseen tummaan pisteeseen, jota ei näkynyt vielä 11. huhtikuuta, jolloin Kim oli edellisen kerran julkisuudessa.

NK Newsin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan tumma piste voisi olla jälki sydänoperaatiosta. Esimerkiksi pallolaajennus voidaan tehdä rannevaltimon kautta.

Lue lisää: