Länsi-Pohjassa todettiin vapun aikana 11 uutta koronatartuntaa – Lapin sairaanhoitopiirissä ei yhtään

Kaikki tartunnat ovat tiedossa olevista tartuntaketjuista, kerrotaan sairaanhoitopiiristä.

tartuntataudit
Sairaalakyltti Länsi-Pohjan keskussairaalan edessä. Takana sairaalan edessä näkyy ambulanssi.
Länsi-Pohjassa on todettu vappuaaton jälkeen 11 uutta koronavirustartuntaa.Risto Koskinen / Yle

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu vapun aikana yhteensä 11 uutta varmistettua koronavirustartuntaa. Yhteensä tartuntoja on Länsi-Pohjassa jo 124 kappaletta.

Pelkästään lauantaina 2.5. uusien tartuntojen määrä pompsahti kuudella. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtavan lääkärin Jyri J. Taskilan mukaan kaikki vappuviikonlopun aikana tähän mennessä todetut uudet tartunnat ovat tiedossa olevista tartuntaketjuista.

Alueen terveysviranomaiset ovat olleet huolissaan paikallisten pyrkimyksestä ylittää raja myös sellaisissa asiointitarkoituksissa, jotka eivät ole välttämättömiä. Rajan yli on haettu muun muassa tavallisia päivittäistarvikkeita, joita on vapaasti saatavilla molemmin puolin rajaa.

Rajaviranomaiset ovat tiukentaneet linjaansa ja yksityishenkilöiden välinen tavaranvaihto kielletään maanantaista lähtien.

Taskilan mukaan rajanylityksistä voidaan lain mukaan joutua käynnistämään selvitystyö. Näitä tapauksia on ollut esimerkiksi viime viikon aikana muutamia. Se sitoo terveydenhuollon resursseja tarpeettomasti.

Taskila: Ruotsin tartuntamääriä ei tiedetä

Taskila muistuttaa myös, että Norrbottenissa ei edelleenkään testata lieväoireisia koronaviruksen varalta.

– Todettuja tartuntalukuja ei siten kannata vertailla. Tätä tehdään julkisuudessa virheellisesti, Taskila sanoo.

Pohjois-Ruotsin Norrbottenissa tartuntoja on ilmoitettu olevan 275. Koronavirukseen on kuollut Norrbottenissa 33 henkilöä, mikä on Lappiin verrattuna viisinkertainen määrä.

– Kukaan ei todellisuudessa tiedä, onko rajan toisella puolen tartuntoja vähän vai paljon. Mutta kun kuolemantapauksia on raportoitu viisinkertainen määrä, voi siitä päätellä että myös avohoidossa voi olla koronapotilaita viisinkertainen määrä, Taskila sanoo.

Lapissa uusia tartuntoja viimeksi torstaina

Lapin sairaanhoitopiirissä koronavirustilanne on pysynyt edelleen rauhallisena. Uusia tartuntoja on todettu viimeksi kuluneiden parin viikon aikana vain kaksi, viimeisin vapunaattona torstaina. Sunnuntaihin puoleen päivään mennessä uusia tartuntoja ei ollut tullut tietoon.

Infektioylilääkäri Markku Broas kertoo, että tuorein tartunta torstailta on yhteydessä Ruotsiin, missä tartunnan saanut henkilö on työskennellyt. Tartunta todettiin hänen palattuaan kotiin.

– Uusia paikallisia tartuntaketjuja ei ole tullut tietoon sen jälkeen, kun Kolarin ja Kittilän hiihtokeskuksiin liittyvät tartuntaketjut sammuivat.

Broaksen mukaan testausmäärät ovat kuitenkin Lapissa pysyneet korkealla. Viikoittain on testattu vajaa 300 lappilaista ja maanantaista lähtien määrät voivat edelleen nousta, kun testauskynnystä mataloitetaan ja myös lieväoireisia aletaan testata.

Lue tuoreimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.

3.5. kello 11.20 Korjattu muotoilua tartuntatautilain mukaisesta viranomaisselvityksestä. Kello 12.15 Lisätty Lapin sairaanhoitopiirin tiedot.