1. yle.fi
  2. Uutiset

Lentoyhtiö Norwegian saattaa sittenkin välttyä konkurssilta

Norwegian sanoo päässeensä sopimukseen velkojiensa kanssa osakkeiden vaihtamista lainoihin.

Norwegian Air Shuttle
Norwegianin koneita.
Johan Nilsson / EPA

Lentoyhtiö Norwegian pääsi sunnuntaina askeleen eteenpäin talouskriisissään, kun se pääsi sopimukseen velkojiensa kanssa. Yhtiöllä on velkaa reilu miljardi euroa.

Norwegianin velkojilla oli vappuaattoon asti aikaa päättää, hyväksyvätkö ne lainojen ja leasing-sopimusten vaihtamisen yhtiön osakkeisiin. Perjantaina sopimusta ei tullut, mutta sunnuntaina yhtiö ilmoitti saaneensa allekirjoitukset.

– Voin ilokseni ilmoittaa, että olemme päässeet sopimukseen joukkovelkakirjojen omistajien kanssa, kertoi Norwegianin toimitusjohtaja Jacob Schram sunnuntaina.

Seuraavaksi Norwegianin velkojien on määrä hyväksyä kriisisuunnitelma, minkä jälkeen se siirtyy osakkeeomistajien päätettäväksi ylimääräisessä yhtiökokouksessa huomenna maanantaina.

Sen jälkeen Norwegianin pitää varmistaa valtion takaama laina. Yhtiö on ilmoittanut, että ellei se saa valtion takaamia 2,7 miljardin kruunun eli 240 miljoonan euron lainoja toukokuun puoliväliin mennessä, kassa tyhjenee kokonaan. Valtio on edellyttänyt ehtona sopimusta velkojien kanssa.

Jos hanke menee läpi, nykyisten osakkaiden omistus lentoyhtiössä laimenee noin viiteen prosenttiin. Norwegian on ollut Norjassa suosittu kansanosake, joten toimet kirpaisevat monia.

Norwegianin koneista valtaosa on maassa, ja yhtiö maksaa tällä hetkellä vain aivan välttämättömimmät kulunsa.

Aiheesta aiemmin:

Valtaosa Norwegianin koneista pysyy maassa kevääseen 2021 asti – yhtiön kassa tyhjenee vauhdilla

Lentoyhtiö Norwegianin ongelmat vaikuttavat satoihin työntekijöihin Suomessa - ostettujen lippujen kohtalo epäselvä

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi