1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhaku

Tanskasta poistuu nyt enemmän turvapaikanhakijoita kuin uusia tulee tilalle

Vuonna 2015 tulijoita oli 16 000 enemmän kuin lähtijöitä.

Tulijoiden määrä on romahtanut ennätysvuodesta 2015. Syyskuussa 2015 Tanskaan saapuneille ihmisille jaettiin hätäapua Kööpenhaminan päärautatieasemalla. Kuva: Rex Features / AOP

Tanskasta poistui viime vuonna enemmän turvapaikanhakijoita kuin uusia tuli tilalle. Integraatiosta vastaavan ministeriön tekemän analyysin mukaan Tanskasta poistuneita oli viime vuonna noin 730 enemmän kuin Tanskaan saapuneita.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta vuoden 2011 jälkeen, kun palaajien määrä ylitti saapuneiden määrän. Esimerkiksi vuonna 2015 tulijoita oli 16 000 enemmän kuin lähtijöitä.

Ministeriön analyysissä käytiin läpi turvapaikanhakijoiden ja perheenyhdistämisen kautta Tanskaan saapuneiden tilannetta. Somalian, Syyrian, Irakin ja Bosnia-Hertsegovinan kansalaisia palaa nyt kotimaihinsa enemmän kuin heitä saapuu Tanskaan.

Eritreasta, Iranista ja Afganistanista puolestaan saapuu Tanskaan enemmän ihmisiä kuin heitä poistuu.

Tanska noudattaa tiukkaa ulkomaalaislinjaa, vaikka viime vuonna valtaan noussut hallitus onkin osin lieventänyt edellisen hallituksen äärimmäisen tiukkaa linjaa.

Tanskan tavoitteena on, että turvapaikanhakijat eivät jäisi maahan pysyvästi, vaan palaisivat kotimaahansa heti tilanteen salliessa. Tanskassa esimerkiksi maksetaan vapaaehtoisesti poistuville korvaus.

Analyysin tuloksista kertoo uutistoimisto Ritzau, jonka uutisen on julkaissut muun muassa Tanskan yleisradioyhtiö DR (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Pakolaisapu: "Kaikkein heikoimmat jätetään heitteille" – Tanska ei ota vastaan edes vammaisia kiintiöpakolaisia

Tanska torjuu kiintiöpakolaiset – "Tanska on täynnä"

Tanskan hallitusta painostetaan rajuun ulkomaalaispolitiikkaan – "ihmisoikeussopimuksista voitava erota"