Kaksi pysähdyksissä ollutta rakennushanketta nytkähtää eteenpäin Kokkolassa – Valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta ei herunut

Hankkeet ovat olleet jäissä muun muassa valitusten vuoksi.

Valituslupa
Tyhjillään oleva Niemen tontti Kokkolan ydinkeskustassa.
Ville Viitamäki / Yle

Kaksi pitkään seisahduksissa ollutta rakennushanketta nytkähtää eteenpäin Kokkolassa.

Rautatientorin 100 miljoonan suunnitelmat sekä Niemen tontin kerrostalohanke ovat olleet jäissä muun muassa valitusten vuoksi.

Nyt korkein hallinto-oikeus hylkäsi Niemen tontin naapuritalon omistajan valitukset. Hänen omistama Asunto-osakeyhtiö Andersborg haki valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta Kokkolan kaupunginvaltuuston päätökselle Rautatientorin alueen asemakaavasta.

Lisäksi hän halusi kumota rakennus- ja ympäristölautakunnan Niemen tontille myöntämän rakennusluvan ja haki myös siihen valituslupaa.

Hän perusteli valitusluvan hakemista sillä, että rakennuslupa on lainvastainen.

Sekä valtuuston että lautakunnan päätökset ovat nyt lainvoimaisia ja hankkeita voidaan viedä eteenpäin.

Rakentamisen aloittaminen riippuu kysynnästä

Rakennusliike Lakea on suunnitellut Niemen tontille kahta nelikerroksista taloa ja maanalaista parkkihallia. Kokkolan kaupunkisuunnittelupäällikkö Jouni Laitinen toivoo, että Kokkolan ydinkeskustan tontilla alkaisi pian tapahtua.

– Toiveena on, että rakentaminen alkaisi mahdollisimman pian.

Tilanne on kuitenkin koronakriisin vuoksi asuntomarkkinoillakin vaikea. Rakennusliike Lakeasta kerrotaan, että varaukset tehneet asiakkaat pitää soittaa läpi.

– Tähän saakka noin 70:stä suunnitteilla olevasta asunnosta arviolta 60 prosenttia on varattu. Tämä innostus nyt kartoitetaan uudelleen. Jos he ovat edelleen kiinnostuneita, voi talojen rakentaminen alkaa syksyllä, kertoo Ari Myllyniemi Lakeasta.

Niemen tontti on ollut tyhjillään vuodesta 2015 lähtien.

Sen jälkeen on kiistelty alueen asemakaavasta ja rakennusluvasta. Nykyinen asemakaava hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa vuonna 2016. Ensimmäisen kaavan hallinto-oikeus kaatoi ja katsoi sen lainvastaiseksi, koska Kokkola oli sallinut muun muassa rakentaa tontille liian korkean rakennuksen.