Vuosikymmenien odotus loppuu – pyöräilijöille avautuu täysin uusi reitti halki Suomen suurimman järven

Uusi yhteysalus saattaa Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon pyöräilyreitit yhteen.

pyöräily
Roope Saimaa.
Pidä saaristo siistinä ry:n Roope-Saimaa seilaa tänä kesänä Saimaalla kuljettaen ihmisiä ja pyöriä. Aiemmin alus on liikkunut vierasvenesatamissa muun muassa huoltoaluksena.Paavo Koponen / Yle

Polkupyöräilijöille on avautumassa käytännössä kokonaan uusi reitti Suomen suurimman järven Saimaan halki. Kesäkuussa yhteysalus alkaa kuljettaa pyöräilijöitä eteläisellä Saimaalla Taipalsaaren Kyläniemestä Sarviniemeen ja sieltä Puumalan Lintusaloon.

Erityisesti Kyläniemen ja Sarviniemen välisen osuuden puuttuminen on harmittanut monia pyöräilijöitä. Yhteysalus mahdollistaa nyt noin 135 kilometrin mittaisen rengasmatkan Lappeenrannasta Imatran ja Ruokolahden kautta Taipalsaarelle ja sieltä takaisin Lappeenrantaan.

Vesimatkaa Kyläniemen ja Sarviniemen välillä on vain kolmisen kilometriä.

Saimaan kartta, jossa Sarviniemen, Lintusalon ja Kyläniemen paikat.
Kyläniemi on osa jääkauden aikaista toista Salpausselkää. Yhteysalus kuljettaa pyöräilijät Taipalsaaren Kyläniemen ja Sarviniemen väliä. Tommi Pylkkö / Yle

Uusi reitti on jatke vuonna 2017 avattuun Puumalan saaristoreittiin.

– Tarkoitus on ajaa päivittäin Taipalsaaren Sarviniemestä Kyläniemen Kalasatamaan. Lisäksi ajamme kolmesti viikossa Sarviniemestä Puumalan Lintusaloon, sanoo yrittäjä Timo Ekholm Saimaan saaristokuljetus Oy:stä.

Saimaan saaristokuljetus käyttää yhteysalus M/S Roope-Saimaata. Alus on Saimaalla jo monille tuttu, sillä se on aiemmin ollut Pidä saaristo siistinä ry:n käytössä. Taipalsaaren kunta vuokrasi aluksen yhdistykseltä sadan euron hinnalla. Lisäksi kunta hoitaa aluksen vakuutukset kesän ajalta.

Alukseen enintään 10 matkustajaa

Uusi yhteysalus Roope-Saimaa katsastetaan kymmenelle matkustajalle, mikä on yrittäjä Timo Ekholmin mukaan sopiva määrä myös korona-aikana.

Taipalsaaren Sarviniemestä Kyläniemen kalasatamaan matka tehdään päivittäin kello 14. Kalasatamasta alus lähtee takaisin Sarviniemeen kello 15.

Timo Ekholm Saimaan saaristokuljetus Oy:stä kuljettaa kesällä pyöräilijöitä M/S Roope-Saimaalla.
Kokenut veneilijä Timo Ekholm alkaa tänä kesänä kuljettaa ihmisiä ja pyöriä Roope-Saimaalla. Yhteyslautta yhdistää Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon pyöräilyreitit.Ville Toijonen / Yle

Tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin Roope-Saimaa liikkuu Taipalsaarelta Puumalaan. Sarviniemestä lähdetään kello 10 Puumalan Lintusaloon, ja paluumatka alkaa kello 11.45. Lyhyempi matkoista kestää noin puoli tuntia ja pidempi puolitoista tuntia suuntaansa.

– Lyhyempi venematka maksaa pyöräilijälle 12 euroa ja pidempi 20 euroa suunta, sanoo Ekholm.

Reitin toteuttavat yhdessä Puumalan, Ruokolahden ja Taipalsaaren kunnat sekä Imatran ja Lappeenrannan kaupungit. Kunkin osuus saaristoreitin toteuttamiseen on 5 000 euroa vuodessa.

500 matkustajaa kesässä

Roope-Saimaa yhteysalukselle tulee yhteinen varausjärjestelmä Puumalan saaristoreitin sivuille. Pyöräilijä voi käydä varaamassa itselleen paikan alukselle, kun suunnittelee pyöräretkeään kesäksi. Ekholmin mukaan lautan paikkoja voi varata myös sähköpostilla ja puhelimella.

Uudella yhteysaluksella on tavoitteena kuljettaa kesän aikana 500 matkustajaa. Roope-Saimaa liikennöi 13. kesäkuuta alkaen elokuun loppuun asti.

Saimaan saaristokuljetuksen yrittäjä Timo Ekholm on itse kokenut veneilijä. Lappeenrannan pursiseuraan mies sanoo kuuluneensa pienestä saakka.

Pyöräilijä menossa Norppa II-lautan kyytiin
Norppa II -alus on liikennöinyt Puumalassa Lintusalon ja Hurissalon välillä.Silva Laakso / Yle

Ekholmin oli itsekin tarkoitus ajaa Roope-Saimaata, mutta sitten tuli koronaviruksen aiheuttamat peruutukset.

– Tarkoitus oli käydä lisäkoulutuksessa, mutta koronan vuoksi koulutus peruttiin. Olisin ainakin itse voinut ajaa joitakin vuoroja, mutta nyt on palkattava ylimääräinen kuljettaja.

Hakuaika Roope-Saimaan kesäkuljettajaksi päättyi huhtikuun lopulla ja Ekholmin mukaan varteenotettavia hakemuksia tuli kymmenkunta.

Lue seuraavaksi: Keskellä Suomen luontoa oli vuosikausia tavoittamaton helmi – nyt pyöräilijät tulevat Puumalan saaristoreitille tuhansien kilometrien päästä

Kuuntele Timo Ekholmin haastattelu tästä. Ville Toijonen haastattelee.