Tältä näyttää Helsingin alle suunniteltu koronasairaala – teltat voidaan pystyttää tarpeen tullen pikavauhdilla

HUS raotti koronapotilaiden varalle hahmotellun sairaalan tiloja medialle. Sairaalaa voidaan tarvita, jos uusi korona-aalto yllättää syksyllä.

koronavirus
Varasairaala Meilahdessa.
Telttasairaala Meilahden sairaala-alueen maanalaisessa pysäköintitilassa.HUS

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS raotti tänään maanantaina medialle, miltä näyttää koronaviruspotilaita varten suunniteltu varasairaala.

Varasairaalaa kaavaillaan Helsingissä Meilahden sairaala-alueen maanalaisiin pysäköintitiloihin. HUS tiedotti suunnitelmistaan aiemmin huhtikuun alussa.

Varasairaala Meilahdessa.
Yksi varasairaalan potilaspaikoista.HUS

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kokoamien tilastojen mukaan HUSin alueella on todettu toistaiseksi reilut 3 700 koronavirustartuntaa. HUS kuvailee tilannetta tällä hetkellä rauhalliseksi ja toteaa, että potilaiden hoitoon pääsy on ollut hyvin turvattu. Samalla sairaanhoitopiiri sanoo kuitenkin varautuvansa yhä siihen, että koronavirustilanne voi lähteä voimakkaampaan kasvuun.

Juuri tähän varaudutaan myös maan alle suunnitellulla varasairaalalla. HUSin mukaan päätös varasairaalan rakentamisesta tehdään, mikäli tilanne sitä edellyttää.

Varasairaala Meilahdessa.
Yhden teltan sisätilat.HUS

Tänään maanantaina HUS esitteli sairaalan ensimmäisessä vaiheessa rakennettuja mallitiloja. Varsinainen varasairaala rakennettaisiin mallitiloja monistamalla. Se voitaisiin pystyttää nopealla aikataululla, sairaanhoitopiiri kertoo.

– Luonnollisesti toivomme, että epidemiatilanne pysyy hallinnassa ja varasairaalaa ei koskaan jouduta ottamaan käyttöön. Meidän tulee kuitenkin varautua niin hyvin kuin mahdollista, ja varasairaalan suunnittelu on yksi osa tätä, HUSin turvallisuus- ja valmiusjohtaja Aaro Toivonen sanoo tiedotteessa.

Aiemmin on kerrottu, että maanalaiseen sairaalaan tulisi toteutuessaan kymmeniä teho- ja vuodeosastopaikkoja. Nyt määrä on tarkentunut: varasairaalaan voidaan tarpeen tullen rakentaa tilat noin 150 potilaalle.

– Pystymme antamaan täällä hengitysvajauspotilaan tarvitsemaa tehohoitoa siinä laajuudessa kuin se on yleensä mahdollista muutenkin. Mutta täällä ei mitään erityishoitoja anneta kuten esimerkiksi munuaiskorvaushoitoa. Tällaiset potilaat ohjataan muille teho-osastoille, sanoo sydän- ja keuhkokeskuksen toimialajohtaja Antti Vento.

Varasairaala Meilahdessa.
Mallitilat käsittävät kaikkiaan kolme telttaa.HUS

HUSilla on yhteistyökumppanina rakentamisessa Suomen Punainen Risti eli SPR, jolla on runsaasti kokemusta sairaaloiden rakentamisesta esimerkiksi katastrofialueille sekä erityisosaamista vakavissa epidemiatilanteissa toimimisesta.

– Täällä on jouduttu miettimään sitä, että paikan korkeus on tullut vastaan telttojen suhteen. Lisäksi on pohdittu, että miten teltat sijoitetaan. Muuten täällä on erittäin hyvät olosuhteet pystyttää niitä, kertoo SPR:n katastrofivalmiusyksikön koordinaattori Virpi Teinilä.

Telttaan rakennettu varasairaala parkkihallissa.
Tässä teltassa on tehohoitopaikkoja.Matti Myller / Yle

Meilahden pysäköintitilaan pystytettävät teltat ovat samoja, joita käytetään kenttäsairaaloissa ympäri maailman, HUS tiedotti huhtikuussa.

Maanantaina esiteltyjä mallitiloja varten oli pystytetty kolme telttaa. Yhdessä tehohoitoteltassa voidaan hoitaa kuutta potilasta ja vuodeosastoteltassa kymmentä.

HUSin mukaan telttoja voidaan muuntaa joustavasti vuodeosasto- tai tehohoitopotilaiden käyttöön. Parkkihalliin voidaan pystyttää kaikkiaan kolmekymmentä telttaa potilaille, henkilöstölle ja varusteille.

Varasairaalaa rakennetaan Meilahdessa.
Suomen Punainen Risti auttaa telttojen rakentamisessa.HUS

Varasairaalan käyttöönotto kasvattaisi merkittävästi koronaviruspotilaiden hoitokapasiteettia sairaanhoitopiirin alueella. Se kuitenkin otetaan käyttöön vain, jos epidemiatilanne niin edellyttää. HUS toteaakin tekevänsä koko ajan suunnitelmia sen varalle, että koronavirustilanne kestää pitkään ja potilasmäärät vaihtelevat.

– Yleinen ajatus taisi olla, että koronavirusepidemiassa on kyse pikajuoksusta, mutta nyt alkaa näyttää siltä, että kyse onkin ultramaratonista. Virus saattaa olla riesanamme vielä pitkän aikaa aiheuttaen useampia epidemiahuippuja, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi tiedotteessa.

HUSille koronaan varautuminen on myös hyvää oppia. Jos kenttäsairaalaa ei tarvita koronan vuoksi, se voi tulla tarpeeseen myöhemmin jonkin muun epidemian tai suuronnettomuuden hoidossa.

Voit keskustella aiheesta 5.5. kello 23:een saakka.

Telttaan rakennettu varasairaala parkkihallissa. Potilasta esittävä kyhäelmä sairaalasängyssä.
Mallipotilas tehohoitopaikalla.Matti Myller / Yle

Lue seuraavaksi:

"On etuoikeus päästä tekemään tälle tilanteelle jotain" – Näin Suomen hoitajat ja lääkärit valmistautuvat taisteluun koronavirusta vastaan

Jos Suomi ei pysäytä koronavirusta, suomalaistutkijoiden uusi epidemiamalli ennustaa synkkää loppuvuotta: "Tauti ryöstäytyy käsistä"

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus