Lounaissuomalaiset kansanedustajat eivät kannata koronaveroa, mutta he toivovat kunnille tukea valtiolta

Erillinen koronavero olisi kansanedustajien mielestä liian raskas taakka kansalaisille.

verotus
Eduskunta järjestäytynyt poikkeuksellisesti koronaviruksen takia. Hallitus jakautunut myös virkamiesaitioon ja edustajia vain n. 60 salissa. Loput etänä.
Eduskunta on järjestäytynyt poikkeuksellisesti koronaviruksen takia. Kuvituskuva.Jani Saikko / Yle

Lounaissuomalaiset kansanedustajat eivät ottaisi käyttöön erillistä koronaveroa, jotta talouskriisistä selviydyttäisiin koronaepidemian jälkeen. Ylen kyselyyn vastasi 17 lounaissuomalaista kansanedustajaa. Kahdeksalta alueen kansanedustajalta ei saatu vastausta.

Valtaosa Ylen kyselyyn vastanneista alueen kansanedustajista arvioi kuitenkin, että oma maakunta ei selviä talouskurimuksesta ilman valtion apua. Kunnat ja sairaanhoitopiirit tarvitsevat tukea, mutta erillinen vero olisi liian raskas taakka kansalaisille.

Koronavero heikentäisi ostovoimaa

Kokoomuksen puheenjohtajan, turkulaisen Petteri Orpon mielestä veronkorotukset toimisivat päinvastoin kuin toivotaan. Lisäverot laskisivat ostovoimaa.

– Verot olisivat pois ihmisten kukkaroista, ja tarvitsemme nimenomaan kulutusta. Pitäisi ennemminkin miettiä, miten saadaan aikaan kasvua, työllisyyttä ja lisää verotuloja.

Demarien raumalainen kansanedustaja Kristiina Salonen muistuttaa, että kriisi ei ole ohi. Kuten kokoomuksen Orpokin, hän käyttäisi lainarahaa kriisistä selviytymiseen.

– Täytyy tehdä monenlaisia toimia, kuten tiivistää veropohjaa. Pitää ehdottomasti käyttää lainarahaa ja sopeuttaa menoja. Siksi katson, että yhdellä lisäverolla ei ratkaista koronasta aiheutuvia lisäkustannuksia.

Perussuomalaisten naantalilainen kansanedustaja Vilhelm Junnila kantaa huolta erityisesti ravintola-alan selviytymisestä.

– Nyt kun elinkeinoelämä on suljettuna, se maksaa 1,2 miljardia euroa joka viikko. Mitä pikemmin saamme tämän avattua, sitä vähemmän joudumme käyttämään vierasta pääomaa.

Kunnat tarvitsevat tukea

Useat kyselyyn vastanneista lounaissuomalaisista kansanedustajista luottavat maakuntansa selviytymiseen valtion tuella. Petteri Orpo uskoo varsinaissuomalaisiin teollisuuden kivijalkoihin, kuten telakkaan sekä lääke- ja teknologiateollisuuteen.

– Jos pystymme oikeanlaisilla ratkaisuilla pitämään yritykset pystyssä pahan yli, hyvä työ jatkuu. Sen takia kriisinhoito on kaikki kaikessa, eikä siinä saa epäonnistua. Muuten menetämme pahimmillaan Varsinais-Suomessakin tuhansia yrityksiä.

Maakuntansa selviämiseen ilman valtion tukea uskoi vain kolme lounaissuomalaista kansanedustajaa: Satakunnasta sosialidemokraattien Krista Kiuru Porista, perussuomalaisten Jari Koskela Kankaanpäästä jaVarsinais-Suomesta vihreiden kaarinalainen Sofia Virta.

Lisärahaa myös sairaanhoitopiireille

SDP:n Kristiina Salonen muistuttaa, että tukea tarvitsevat yritysten lisäksi myös muun muassa kunnat ja sairaanhoitopiirit.

– Toukokuun lisätalousarvion yhteydessä on jo alustavasti keskusteltu siitä, että kunnille kohdistetaan usean miljardin paketti. Neuvottelut ovat vielä kesken, mutta jatkamme heti vapun jälkeen. Oli kyseessä sitten Satakunta, Varsinais-Suomi tai kunnat muualla Suomessa, tukea tarvitaan.

Keskustan kansanedustajan, sauvolaisen Esko Kivirannan mielestä valtion on korvattava sairaanhoitopiireille koronaepidemian aiheuttamat lisäkustannukset täysimääräisesti. Muutoin ne lankeavat kuntien maksettaviksi.

Perussuomalaisten Vilhelm Junnila katsoo niin ikään, että osalle pienistä kunnista tulee eteen vaikeuksia.

– Jotkut pienemmät kunnat, kuntayhtymät ja julkiset yhtiöt ovat vaaravyöhykkeellä. Pääsääntöisesti Varsinais-Suomella on monta muuta maakuntaa paremmat edellytykset selvitä lisäkustannuksista, uskoo Junnila.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus