1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. hammashuolto

Reikä hampaassa? Saatat joutua odottamaan paikkaamista pitkään – koronapandemia ruuhkauttaa hammashuoltoa

Pandemian aikana hammashuollossa hoidetaan pääasiassa vain kipupotilaita ja pieniä lapsia.

Pienille lapsille tehdään paikkaus- ja oikomishoitoja, mutta muuten pandemian aikana hoidetaan vain kiireelliset potilaat. Kuvituskuva. Kuva: Anu-Maija Kärjä

Kainuun soten hammashuollossa ei hoideta pandemian aikana kuin kiireelliset potilaat.

Hammashuollossa koronaviruksen leviämisen riski on korkea, joten nyt Kainuun hammashoitoloissa hoidetaan lähes ainoastaan kipupotilaita. Lisäksi pienille lapsille tehdään paikkaus- ja oikomishoitoja. Riskiryhmään kuuluvien potilaiden hoito on myös keskeytetty pandemian ajaksi.

Jonojen purkamiseksi myös joitain hammastarkastuksiakin on pandemian aikana tehty. Nämäkään potilaat eivät silti pandemian aikana saa esimerkiksi paikkauksia, joiden tarve tarkastuksessa huomataan.

Kainuun soten johtava hammaslääkäri Mikko Neuvonen uskoo, että pandemian jälkeen hammashuollossa tulee olemaan ruuhkaa. Neuvonen uskoo, että Kainuussakin tullaan tarvitsemaan ulkopuolista työvoimaa ruuhkan purkamiseksi.

– Kyllä tässä ongelmia tulee sitten, kun pitäisi se patoutunut hoidontarve purkaa. Jotakin pitäisi keksiä ja asiaa suunnitellaan, mutta vielä asiaa ei ole ratkaistu, Neuvonen sanoo.

Kainuun soten suun terveydenhuollon yksiköissä on vältytty lomautuksilta korona-aikana.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)