Löytöeläinten parissa työskentelevä pelkää, että koirien hylkääminen yleistyy koronan takia: "Jos ei ole rahaa eläimeen, oikea päätös on luopua"

Löytöeläinkodissa Sastamalan Kiikoisissa on jo huomattu koronan vaikutukset. Kotia etsiviä koiria on tullut normaalia enemmän.

löytöeläimet
Labradorinnoutaja Kessu
Eläinsuojeluväki pelkää, että koirien hylkääminen lisääntyy koronan tuomien talousongelmien takia. Kuvituskuva.Antti-Jussi Korhonen / Yle

Osa löytöeläimiä työkseen pelastavista ja uudelleen sijoittavista ihmisistä pelkää, että koronaviruksen aiheuttamat talousvaikeudet tulevat lisäämään myös lemmikkien hylkäämisiä.

Koirakoordinaattori Hämy Rintala Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksestä kertoo, ettei Pirkanmaalla ole vielä näkynyt kasvupiikkiä uutta kotia etsivissä lemmikeissä, mutta tilanteen uskotaan muuttuvan.

– Pelkäämme, että korona näkyy kodittomien koirien määrässä vielä pitkällä aikavälillä.

Ei lemmikkiä huonoon tilanteeseen

Pirkanmaan ja Satakunnan rajalla, Sastamalan Kiikoisissa, koiratilanne on jo muuttunut.

– Meille on tullut muutamia koiria etsimään kotia sen takia, että omistajan taloudellinen tilanne on koronan myötä huonontunut, kertoo Mira Ekholm-Martikainen Kiikoisten löytöeläinpalvelusta.

Ekholm-Martikaisen mielestä ei voi yleistää, kuinka helposti ihmiset mahdollisesti luopuvat lemmikeistään. Joillekin lemmikki on menoerä, josta luovutaan ensimmäisenä, toisille taas luopuminen ei tulisi kysymykseenkään.

– Enemmän peräänkuuluttaisin sitä, ettei lemmikkejä otettaisi valmiiksi huonoon tai epävakaaseen taloustilanteeseen.

Avustuksia myös eläimille

Koronan myötä on viimeistään huomattu, että yllättävä tilanne saattaa tulla eteen kenelle tahansa.

Erilaiset yhdistykset jakavat ruoka-avustuksia niitä tarvitseville, mutta jaetut avustukset harvoin, jos koskaan, sisältävät eläinten ruokaa.

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys antaa ruoka- tai raha-avustusta huonossa taloustilanteessa oleville lemmikinomistajille. Avustus voi olla vaikka parin kuukauden ruoka tai rahallista apua lemmikin eläinlääkärikuluihin.

– Rahallista apua annetaan hätätilanteisiin, ei siis mihinkään trimmaus- tai kynnenleikkuukuluihin, kertoo koirakoordinaattori Hämy Rintala Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksestä.

Kiikoisten löytöeläinpalvelun Mira Ekholm-Martikainen neuvoo ottamaan yhteyttä oman alueen eläinsuojeluyhdistykseen tai muuhun auttavaan tahoon.

– Esimerkiksi seurakuntien diakoniatyötä tekeviltä voi pyytää avustuksia.

Koiranruokaa kupissa ja koira.
Ruoka-apua lemmikille voi kysyä esimerkiksi oman alueen eläinsuojeluyhdistyksestä.Riikka Kurki / Yle

Kodintarjoajia valtavasti

Koronatilanne on vaikuttanut varsin eri tavoin Suomen löytöeläinkotien tilanteeseen.

Soittokierros maan löytöeläimistä huolehtiville tahoille kertoo, että yhteistä tilanteessa on lähinnä se, että kotia tarjoavien määrä on kasvanut valtavasti.

Yle kertoi huhtikuun alussa, että ammattilaiset pelkäävät “koronakissan” olevan tämän päivän kesäkissa.

Kissat eivät kuitenkaan ole ainoita, joille nyt halutaan antaa koti.

– Normaalisti koirista tulee kyselyitä yksi kahdessa viikossa, nyt parikymmentä viikon aikana, kertoo Hämy Rintala Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksestä.

Löytökissoja eläinsuojissa on tallessa jopa normaalia vähemmän. Tosin havaintoja vapaana kulkevista kissoista tuntuu tulevan enemmän.

– Ihmiset ovat paljon kotona ja ehtivät näkemään omassa naapurustossaan vapaana kulkevia kissoja, sanoo Mira Ekholm-Martikainen.

Myös muun muassa Turussa, Helsingissä ja Oulussa löytökissoja on ollut tallessa normaalia vähemmän.

– Ihmisillä on niin sanotusti aikaa hoitaa lemmikkinsä, kerrotaan Viikin löytöeläintalosta Helsingistä.

Kotiehdokkaat seulotaan tarkkaan

Vaikka koronakissoista ei haluta uutta ongelmaa, kodintarjoajien lisääntyminen nähdään myös positiivisena asiana.

Joensuussa löytöeläintyötä tekevä Taina Vänskä miettii, että ehkä ihmisillä on nyt myös aikaa pohtia eri tavalla lemmikin ottamista.

Löytöeläimille uusia koteja etsivät haastattelevat kotiehdokkaat tarkasti. Siten yritetään seuloa hetken mielijohteesta kotia tarjoavat oikeista kotiehdokkaista.

– Eräs vanhempi ihminen pohti, joutuuko hän olemaan jouluun asti karanteenissa ja yksin. Hän halusi tarjota kodin meillä olevalle kissakaksikolle.

Voit keskustella aiheesta artikkelin alla keskiviikkoon 6.5. klo 23:een saakka. Keskustelu vaatii Yle Tunnuksen.

Lue myös:

"Kissoja kysellään hetken mielijohteesta ilman kunnon harkintaa", kertoo kissojen sijaiskotia pitävä Elina Kataja – eläinsuojeluväki huolissaan koronakissailmiöstä

Eläinlääkäri huolestui lemmikeistä koronakriisin keskellä – neuvoo omistajia tekemään kodin eteiseen lemmikkilistan

Vain yksi saattaja lemmikille – koronaepidemia vaikuttaa myös eläinlääkäriasemilla