Vaasassa lastataan taas jättimäisiä tuulivoimalan osia

Kaikkiaan liki 15 laivaa tuo tuulivoimalaitosten osia seuraavien kuukausien aikana. Tuulivoimarakentaminen työllistää lähivuosinakin.

Iso kiinalaislaiva on saapunut purkamaan jättimäistä lastiaan Vaskiluodon satamassa. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Korona ei ole pysäyttänyt töitä Vaasan satamassa, vaan sekä viennin että tuonnin pyörät pyörivät. Parhaillaan Vaskiluodossa puretaan tuulivoimalaitosten jättimäisiä osia.

190-metrinen kiinalaisalus saapui Vaasaan viikonloppuna ja se on lastattu täyteen runkokomponenttiputkia, jotka lähtevät myöhemmin pyörien päällä tuulivoimatyömaille Närpiöön, Teuvalle ja Kauhajoelle.

Yhteensä kolme isoa laivaa Kiinasta ja runsas kymmenen laivaa Euroopasta tuovat 38 tuulivoimalan komponentteja. Operaatio kestää koko kesän.

– Tämä työllistää melkein jopa talveen asti. Se riippuu myös säästä. Jos tuulee paljon, niin voi tulla viivästystä, Blomberg-Stevedoringin myyntipäällikkö Tom Slotte sanoo.

Blomberg-Stevedoringin myyntipäällikkö Tom Slotte Vaasan satamassa. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Kurottajilla kapasiteettia

Samanlaisesta jättioperaatiosta on jo kokemusta. Viime vuonna tuotiin vielä enemmänkin, sillä myllyjä oli yhteensä yli 50. Silloin meinasi jo tila loppua satama-alueelta.

– Niitä laitettiin vähän joka nurkkaan täällä, muistaa Slotte.

Isoja komponentteja nostamaan tarvitaan myös isoja nostokurkia. Kiinalaisessa rahtialuksessa on kiinteitä kurkia, mutta varsinaisen purkutyön tekevät sataman omat kurottajat.

– Se menee ihan näppärästi, nimittäin se nostaa 30-40 tonnia per kurottaja. Periaatteessa voitaisiin nostaa jopa 120 tonnia. Mobiilinostureilla puretaan tai lastataan jopa 200 tonnin painoisia kappaleita, kertoo Slotte.

Kun tuulivoimalan osat ovat painavia, on myös nostureissa oltava tehoja. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Tuulivoima työllistää jatkossakin

Vaskiluodon sataman toiminta on vilkasta, kun bulkkia, puutavaraa, terästuotteita, moottoreita ja muuntajia lähtee ja tulee. Seuraava tuulivoimakomponentteja kuljettava kiinalaislaiva tulee kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

– Tämä on yksi muiden seassa. Toki tämä on valtava, seuraavassa laivassa on 77 tornin osaa eli seitsemän enemmän kuin nyt.

Tavara siis liikkuu, mutta erityisesti juuri tuulivoima työllistää – jopa vuosiksi.

– Jos jotain muutosta, niin se näyttää jopa paremmalta tulevina vuosina. Suomessa eletään valtavaa tuulivoimabuumia, toteaa Slotte.

Kiinalaislaivan vierellä saattaa tuntea itsensä pieneksi. Kuva: Antti Haavisto / Yle