1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori

Porin kaupunki tekemässä koronavuonna lähes 50 miljoonan tappiot – valtiolta odotetaan tukea ennen sopeutustoimia

Tappioita tulee myös sellaisilta alueilta, jotka eivät liity koronaan.

Porin kaupungintalo. Kuva: Tiia Hemminki / Yle

Porin kaupunki tekee merkittävät tappiot vuonna 2020, jos toukokuun alun ennuste toteutuu. Tämän hetken ennuste on 48,1 miljoonan euron tappio.

Arvion mukaan korona itsessään aiheuttaa yli viiden miljoonan euron tappiot kolmessa kuukaudessa muun muassa sote-menojen kasvuna sekä maksujen ja vuokrien menetyksinä.

Perusturva puolestaan hakee 12,9 miljoonan euron lisämäärärahaa. Tässä ei ole vielä otettu huomioon koronan vaikutuksia.

Porin satama puolestaan ei pysty maksamaan kaupungille lainan korkoa. Syynä on erityisesti hiililiikenteen väheneminen.

Valtion tuki on välttämätön

Jos 48 miljoonan euron tappio toteutuu, kaupungin taseessa ollut ylijäämä kuluu kokonaan. Ylijäämää oli viime vuonna 44,5 miljoonaa euroa. Näin ollen kaupungin täytyisi kattaa alijäämää tulevina vuosina eikä pelivaraa jatkossa olisi.

Tappion kokonaismäärä on lähes yhtä suuri kuin Porin kaupungin vuoden 2020 kaikki investoinnit yhteensä.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen korostaa, että tämänhetkinen ennuste ei huomioi valtion lupaamaa tukipakettia kunnille. Sen odotetaan parantavan taloustilannetta.

Porin johto aikoo esittää talouden sopeutustoimia vasta sen jälkeen, kun tieto valtion tuen suuruudesta on selvillä. Pori ei esimerkiksi ole aloittanut yt-neuvotteluja lomautuksista, toisin kuin iso joukko muista Suomen kunnista.

Lue lisää:

Lounaissuomalaiset kansanedustajat eivät kannata koronaveroa, mutta he toivovat kunnille tukea valtiolta