1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Tulva antaa odottaa itseään vielä pitkään – ennusteet lupaavat lumen sulavan hitaasti

Lapin jokien virtaamat ovat alle ajankohdan keskiarvon viikonvaihteen vesisateista huolimatta. Myös järvien vedenpinta on vielä keskimääräistä alempana.

Lapin pelastuslaitos on säkittänyt hiekkaa Rovaniemen Saarenkylässä valmiiksi ison tulvan varalle. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Lumen sulaminen on ollut hidasta ja sama tilanne näyttää jatkuvan. Tälle viikolle myös Lappiin ennakoidut lämpimät ovat vaihtuneet kalseisiin kevätilmoihin. Lämmintä ei ole luvassa edes pitemmälle katsottuna.

– Näyttäisi olevan tulossa keskimääräistä viileämpi kevätsää. Ennusteen mukaan oikeastaan koko kuukausi on tällaista selkeästikin useamman asteen normaalia viileämpää ja virtaamat nousevat hyvin hitaasti. Näyttää siltä, että tulvat siirtyvät kesäkuun puolelle, Lapin ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki sanoo.

Parasta olisi, jos kevät etenisi kuin vanhassa sanonnassa ”kevät keikkuen tulevi”. Muutaman päivän hyvin lämmin jakso ja sen perään kylmä jakso ja taas lämmin ja jälleen kylmä. Näin lumi lähtisi sulamaan hyvää vauhtia, mutta kylmät jaksot hillitsisivät tulvan nousua.

– Vähän kun olisi ollut enemmän ja pitempään lämmintä, että olisi saanut sulamisen liikkeelle ja sitten tulisi tuo viileä, niin tämähän menisi ihan hyvin. Toivottavasti tässä nyt tulisi vähän lämpimämpää kuin mitä on ennustettu, että se saisi sulavedet liikkeelle. Sitä kautta tulva-ajasta tulisi pitempi ja huiput leikkautuisi pois, niin eihän meille kävisi kuinkaan, Alaraudanjoki sanoo.

Rollohallin pihassa Rovaniemen Saarenkylässä on muhkeat läjät hiekkaa. Asukkaat, jotka tarvitsevat hiekkaa tulvasuojaukseen voivat hakea sitä ilmaiseksi. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Mutta jos….

Isoilla tekoaltailla veden pinta on nyt selvästi alle ajankohdan keskiarvon. Lokassa metrin verran ja Porttipahdalla puolentoista metriä. Sodankylän pohjoisosien ennätyslumisen talven runsaalle vesimäärälle on niissä hyvin tilaa.

Mutta muualtakin tulee vettä. Jos lumi sulaa yhdessä hujauksessa, edessä voi olla reilumpi tulva kuten koko kevät on jo ennusteltu. Ennuste on edelleen sama.

– Kun katsoin äsken Rovaniemen ennustetta, niin se ennusti keskimääräisen tulvan olevan karvan verran alle vuoden -93 tulvan, joka on yksi suurimmista mitä tässä Rovaniemen alueella on säännöstelyn alettua mitattu. Silloin ollaan lähellä sitä kerran viidessäkymmenessä vuodessa tulevaa tulvaa, Alaraudanjoki sanoo.

Kaikki on nyt kiinni säistä.

– Tulvan huippu on ajallisesti niin kaukana, että kuinka suuri se todella on, niin se on hyvin epävarmaa. Sulamisajan sääolot määrittävät sen hyvin voimakkaasti. Jos on selkeästi lämpimämpää, kuin mitä tämän päivän ennusteet näyttävät, niin silloin tulvahuippu voi olla selkeästi suurempikin, Lapin ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki sanoo.