1. yle.fi
 2. Uutiset
 3. koulut

Turvaväliä ei mitata viivottimella, aivastamisen jälkeen pestään kädet – koulut ja päiväkodit saivat tarkennetut koronaohjeet

Opetusministeriö tarkensi ohjeita, joilla kouluissa toimitaan lähiopetuksessa 14. toukokuuta alkaen.

Kouluissa tehdään töitä väljemmissä oloissa. Yhteisiä piirustus- ja askartelutarvikkeita ei käytetä tai ne puhdistetaan käytön jälkeen, ohjeistaa opetusministeriö. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Kun peruskoululaiset ensi viikolla palaavat etäopetuksesta kouluihin, koulua käydään hiukan väljemmin ja käsiä pestään useammin. Opetushallitus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisivat tänään tarkempia ohjeita kouluissa ja päiväkodeissa työskentelystä ja olemisesta.

Hallitus päätti viime viikolla, että perusopetus jatkuu kouluissa 14. toukokuuta alkaen kesälomaan alkuun asti. Varhaiskasvatukseen eli päiväkoteihin voivat palata kaikki lapset.

THL:n mukaan lapset ja nuoret sairastuvat harvemmin koronaan kuin muut ja sairastavat taudin usein hyvin lievin oirein.

Osa opettajista ja vanhemmista huolestui viime viikolla, miten koulut pystytään järjestämään niin, että mahdolliset koronavirustartunnat eivät leviäisi. Opettajat ja rehtorit halusivat myös tarkempia ohjeita, miten kouluissa oikein pitäisi työskennellä.

Koko ohjeen pääset lukemaan tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Vettä, saippuaa ja käsidesiä

Ohjeissa korostuu, että päiväkodeissa ja kouluissa puhtaudesta yritetään huolehtia tavallista paremmin. Sairaana kouluun ei tulla, ja riskirymiin kuuluvien tilanne arvioidaan erikseen.

 • Kouluun tullessa ja kotiin lähtiessä pestään kädet. Samoin aina kun tullaan ulkoa, ennen syömistä ja aivastamisen jälkeen.
 • Jos käsien pesua on hankala järjestää, kädet voi putsata käsidesillä. Aikuiset valvovat lasten käsidesin käyttöä.
 • Tiloja siivotaan tavallista paremmin: Pulpetit ja ovenkahvat pyyhitään koulussa kerran tai kahdesti päivissä.
 • Koska korona leviää pisaratartuntana, kouluissa yritetään välttää suoria kontakteja eli aivan toisen lähellä olemista niin pitkälle kuin mahdollista. Siitä pidetään kuitenkin huolta, että lapset saavat turvaa ja läheisyyttä.
 • Kesken päivää sairastuva lapsi siirretään eri tilaan odottamaan vanhempia, turvavälin päässä olevan aikuisen kanssa.
 • Jos lapsi kuuluu riskiryhmään tai perheessä on riski sairastua, lääkäri arvoi tilanteen. Opettajien osalta työnantaja arvioi riskin.

Turvaväliä ei mitata viivottimella

Koulunkäynnistä ei kuitenkaan olla tekemässä vaikeampaa kuin on pakko. Opetusministeriö ei esimerkiksi vaadi jakamaan luokkia. Samalla se tarkoittaa, että metrin, parin turvaväliä ei välttämättä voi aina pitää eikä sitä mitata.

 • Tarkkaan mitattua turvaväliä kouluihin ei ole tulossa. Luokkia ei tarvitse jakaa.
 • Ryhmäkoot ja henkilöstön määrä ovat samat kuin kouluissa ja päiväkodeissa normaalisti.
 • Koulu järjestetään niin, että samaan aikaan oppilaita on paikalla tavallista vähemmän. Opetuksen aikoja voidaan porrastaa. Koulutilat järjestetään väljemmiksi ja tunteja voidaan pitää esimerkiksi lukioissa ja ammattiopistoissa.

Yläkoulussa opettajat vaihtuvat tuntien mukaan

Tarpeetonta ryhmien vaihtamista vältetään. Yläkouluissa ehdittiin jo ihmetellä, miten opetus oikein järjestetään, jos opettajan pitää olla yhden luokan kanssa koko päivä. Tällaiseen ei kuitenkaan tarvitse ryhtyä vaan opettajat vaihtuvat oppiaineen mukaan.

 • Kouluruoka syödään omassa luokassa tai oman ryhmän kanssa.
 • Alakouluissa ollaan koko päivä samassa ryhmässä. Yläkoulussa ryhmä voi vaihtua, jos opetus ei muuten onnistu.
 • Opettajat pysyttelevät saman ryhmän kanssa niin paljon kuin mahdollista. Yläkoulussa aineenopettajat voivat toimia normaalisti eli opettaja vaihtuu.
 • Aikuisten välisiä kontakteja vähennetään ja esimerkiksi opettajien kokoukset pidetään etänä.

Aiheesta voi keskustella tiistai-iltaan klo 23:een.

Lisää aiheesta:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta