Parin sadan nuoren allekirjoittama aloite vetoaa Helsingin kaupunkiin: jatkakaa etäopetusta

Nuorisoneuvoston jäsenen kynästä lähtenyt aloite keräsi ennätysmäärän allekirjoituksia. Lähiopetukseen palaaminen huolettaa oppilaita.

etäopetus
 Helsingin nuorisoneuvoston jäsen Miro Maaranen.
Helsinkiläisnuorten aloite etäopetuksen jatkamisesta on lähtöisin nuorisoneuvoston jäsenen, 15-vuotiaan Miro Maarasen kynästä.Miro Maaranen

Ensi viikolla edessä häämöttävä peruskoulun lähiopetukseen palaaminen on saanut helsinkiläisnuoret liikkeelle.

Aloite etäopetuksen jatkamisesta sai ennätysmäärän allekirjoituksia, 230 kappaletta.

Helsingin nuorisoneuvoston jäsen, 15-vuotias Miro Maaranen kertoo, että aloite kiersi ja nimiä kerättiin Whatsappissa ja Snapchatissä.

–Yleensä nuorten aloitteen tekee 1-5 aloitteentekijää, joten lukumäärä on huomattavan paljon suurempi kuin normaalisti.

Aloite on lähtöisin Maarasen kynästä. Hänen huolensa nousi lopullisesti pintaan kuunnellessaan opetusministeri Li Anderssonia (vas.) koulujen avaamiseen liittyvässä tiedotustilaisuudessa.

Miro Maaranen sanoo, ettei käsien peseminen onnistu kouluissa toivotulla tavalla. Myös maskien riittävyys jokaiselle oppilaalle ja opettajalle on mahdottomuus.

Maarasen mukaan hänen opinahjossaan, Maunulan yhteiskoulussa, on käytävällä vain yksi käsienpesupiste kuutta luokkaa kohden.

–Eli meillä on yksi käsienpesupiste noin 120:aa oppilasta kohden ja ruokalan edustalla on muutama. Ei siis riittävästi siihen, että oppilaat pystyisivät puolta minuuttia pesemään käsiään.

Etäkoulu on Miro Maarasen mielestä sujunut oppilailla hyvin, ilman suurempia ongelmia. Oppilaat, joilla on kotona ongelmia voitaisiin tavoittaa yksilöllisesti, esimerkiksi opiskelijahuollon kautta.

Lisäksi Maaranen huomauttaa, että kouluun palaamisen ajankohta on kummallinen.

– Esimerkiksi yhdeksäsluokkalaisten päättöarviot annettaisiin jo muutaman päivän sisällä kouluun palaamisesta, sillä niiden on lähdettävä eteenpäin hakukohteisiin.

Nuoret toivovat Helsingin tekevän oman ratkaisunsa

Nuorten allekirjoittamassa aloitteessa todetaan, että “jos valtioneuvosto ei itse kykene suojelemaan koululaisia tartunnalta, on Helsingin suojeltava”.

Aloite jatkuu: “Kun puhutaan ihmisten terveydestä, vastuuta ei voida paeta sillä verukkeella, että hallitus on tehnyt päätöksen. Kouluun ei tällä hetkellä ole turvallista mennä.”

“Me aloitteentekijät vaadimme, että kaupunginhallitus päättää hallintosäännön III osan 8 luvun 1 § 1 momentin 8b kohdan nojalla oppilaitosten sulkemisesta lukuvuoden loppuun saakka.”

Helsinkiläisnuorten aloite on siis suunnattu kaupunginhallitukselle.

Ehtiikö se ajoissa käsittelyyn, jää nähtäväksi.

– Sain kirjaamisilmoituksen kansliasta kello 15.52, eli siinä ja siinä, yhdeksäsluokkalainen Maaranen kertoo.

Juttua täsmennetty 5.5.2020 klo 8.14. Aloitteen on tehnyt yksi neuvoston jäsen. Nuorisoneuvosto ei ole ottanut kantaa etäopetuksen jatkamiseen, vaikka osa sen jäsenistä onkin allekirjoittanut aloitteen.

Lue lisää:

Kouluihin palataan toukokuun 14. päivä alkaen – erityisjärjestelyillä pyritään pienentämään koronaviruksen riskiä

Näin hallitus päätti kouluista: Koulut alkavat porrastetusti 14.5. alkaen – katso vastaukset keskeisiin kysymyksiin

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus