1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. malaria

Malarian ehkäisemisessä tärkeä havainto – Sienimikrobi poisti malarialoiset hyttysistä kokonaan

Malariaan kuolee vuosittain yli 400 000 ihmistä.

malaria
Hyttynen imee verta tutkijan iholta.
Hyttynen imee verta tutkijan iholta.Stephen Morrison / EPA

Keniassa ja Britanniassa toimivat tutkijaryhmät ovat löytäneet mikrobin, joka näyttää kokonaan ehkäisevän malarian leviämisen.

Tutkijat ovat julkaisseet raporttinsa Nature Communications -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun) ja siitä uutisoi Britannian yleisradio BBC (siirryt toiseen palveluun).

Havainnon mukaan hyttyset, jotka altistuvat Microsporidia MD -mikrobille, eivät kanna malarialoisia.

– Tähän saakka keräämämme tieto osoittaa, että suoja on sataprosenttinen. Se on vahva este malarialle, sanoo BBC:n haastattelema tohtori Jeremy Herren Keniassa toimivasta hyönteisfysiologian ja ekologian tutkimuslaitoksesta.

Malariasairauden aiheuttaa malarialoinen, joka siirtyy ihmisiin, kun hyttynen imee ihmisestä verta. Kuumesairauteen kuolee vuosittain noin 400 000 ihmistä, joista valtaosa on alle 5-vuotiaita lapsia.

Sienimikrobi vahvistaa vastustuskykyä

Microsporidia MD löydettiin tutkittaessa Victoriajärven alueella eläviä hyttysiä. Sienimikrobi elää hyttysten suolistossa ja sukupuolielimissä.

Tutkijat ovat havainneet, että Microsporidia MD ilmeisesti vahvistaa hyttysten vastustuskykyä niin, ettei malarialoinen kykene tunkeutumaan hyttysen elimistöön.

Tutkijoiden mukaan havainnolla on valtava potentiaali malariasairauden ehkäisemisessä.

Mikrobia on mahdollista levittää ympäristöön ja saada näin tauti katoamaan. Tutkijat selvittävät nyt, mikä on paras menetelmä levittämiseen.

Mahdollisia menetelmiä on kaksi. Joko Microsporidian itiöitä levitetään laajalle alueelle tai laboratoriossa altistetaan koirashyttysiä mikrobille ja päästetään se levittämään sitä verta imeviin naaraisiin.

Lue seuraavaksi