Hyppää sisältöön

Pääministeri Marin rajoitusten purusta: "Seuraamme tilannetta erittäin tarkasti ja tarvittaessa korjaamme linjaamme"

Marin kuvailee Suomen koronarajoitusten purkamista siirtymiseksi kohti ”uutta normaalia”.

Pääministeri Sanna Marin (SDP) saapuu Säätytalolle Helsingissä 4. toukokuuta
Pääministeri Sanna Marin (sd.) A-studiossa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi hallituksen tämänpäiväisiä päätöksiä koronarajoitusten purkamisesta ja jatkamisesta Ylen A-studion haastattelussa.

Marinin mukaan hallitus pyrkii nyt asteittain ja hallitusti purkamaan rajoitustoimenpiteitä ja samalla varmistamaan sen, että tautitilanne ei pahene merkittävästi.

– Seuraamme tilannetta erittäin tarkasti ja tarvittaessa korjaamme linjaamme, Marin sanoi.

Marin kuvailee Suomen koronarajoitusten purkamista siirtymiseksi kohti ”uutta normaalia”. Marinin mukaan jokaisen kansalaisen täytyy asennoitua siihen, että koronaa esiintyy tästä eteenkin päin vielä pitkään.

– Silloin kaikkien pitää huolehtia siitä, että noudatamme niitä velvollisuuksia, joita meillä jokaisella kansalaisella on. Eli pidämme fyysistä etäisyyttä toisiin ihmisiin ja huolehdimme hyvästä hygieniasta.

Marin muistutti, että alkuvuoden koronarajoituksettomaan tilanteeseen ei ole nopeaa paluuta ja siksi monet rajoitustoimenpiteet ja suositukset ovat edelleen voimassa.

Rajoitukset samoja koko maassa

Marinin mukaan Suomi on siirtymässä hallitusti laajoista rajoittamistoimista kohti yksilöllisempää taudin hallintaa eli ”testaa, jäljitä, eristä ja hoida”-käytäntöä.

Tämän toteutumisessa hallituksella on pääministerin mukaan kuitenkin vielä paljon asioita selvitettävänä. Selvittäviin asioihin kuuluu muun muassa koronatartuntojen jäljittämisen mahdollistava mobiilisovellus.

– Tavoittelemme sitä, että mobiilisovellus olisi käytössä kesän aikana. Syksyllä tai ennen sitä voi tulla taudin toinen aalto. Olisimme siinä vaiheessa valmiita emmekä joutuisi ottamaan nopeasti laajoja rajoitustoimenpiteitä käyttöön kuten nyt.

Koronavirustilanne on hyvin erilainen eri puolilla Suomea. Tämän vuoksi on kysytty, että onko reilua pitää yhtä tiukkoja rajoitustoimenpiteitä yllä koko maassa.

Marin ei luvannut, että eri puolilla Suomea nähdään esimerkiksi erilaisia ravintolatoimintaan liittyviä rajoituksia tulevaisuudessa.

– Ei meillä valitettavasti ole sellainen huoleton tilanne, että jossakin päin Suomea ravintoloissa voi olla erittäin tiiviisti kokoontuneena paljon porukkaa ja terveydellisistä näkökohdista ei voida huolehtia. Kyllä tämä koskee koko maata.

Suojavarusteista on ollut pulaa koronakriisin aikana. Suomen oma suojavarustetuotanto ei ole vielä riittävää paikkaamaan pulaa. Marin sanoi, että akuuttia huolta suojavarusteista ei kuitenkaan vielä ole.

– Kannan silti kokonaisuudesta huolta tulevaisuuden osalta. Tarvitsemme kotimaisen tuotannon mahdollisimman pian käyntiin.

Saako Suomessa vanhus halata lapsenlastaan? Marin: Oman vastuun ja harkinnan mukaan

Hallitus päätti tänään, että yli 70-vuotiaat joutuvat pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa vielä toistaiseksi. Marin sanoi, että hallitus ymmärtää huolen, joka liittyy ikäihmisten tilanteeseen.

Marinin mukaan hallitus kävi keskustelun siitä, että karanteenilla on vaikutusta ikäihmisten terveyteen ja hyvinvointiin sekä psyykkiseen kuormitukseen.

– Kävimme läpi sitä, että sosiaali- ja terveysministeriön on hyvä antaa selkeämpi ohjeistus siitä, että miten voi liikkua turvallisesti ulkona ja ei ole täysin oman kotinsa vanki.

Muualla Euroopassa on jo lievennetty vanhuksiin kohdistuvia rajoituksia. Esimerkiksi Tanskassa terveysviranomaiset ilmoittivat tänään, että vanhukset saavat taas halata lapsenlapsiaan.

Marinin mukaan Suomessa ikäihminen harkitsee itse, haluaako halata lapsenlastaan.

– Tässä nojaamme ihmisten omaan harkintaan. En voi pääministerinä sanoa, että ikäihminen ei voi halata lapsenlastaan. Se on oma vastuu ja harkinta, jonka jokaisen täytyy tehdä. Yleisesti suosittelemme, että fyysisiä kontakteja vältetään.

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta.