Hyppää sisältöön

Koronavirus levisikin Ranskaan jo joulukuussa – kaksi lääkäriä osoitti, että vanha keuhkokuumetapaus olikin koronaa

Tutkimustuloksen perusteella virus saapui Ranskaan ainakin kuukautta aiemmin kuin on luultu.

Nainen ylitti katua Pariisissa 4. toukokuuta. Ranska lieventää koronarajoituksia 11. toukokuuta alkaen. Kuva: Mohammed Badra / EPA

Kaksi ranskalaislääkäriä kertoo löytäneensä koronavirustapauksen joulukuulta, noin kuukautta ennen Ranskan ensimmäisiksi luultuja koronatartuntoja.

Lääkärit päättivät analysoida uudelleen kahden sairaalan teho-osastoilla joulukuun alun ja tammikuun puolivälin välissä hoidetut keuhkokuumetapaukset, joiden PCR-testi oli negatiivinen. PCR-testejä käytetään infektioiden, kuten influenssan ja koronaviruksen toteamisessa.

Lääkärit tutkivat pakastetut nenänielutikut koronaviruksen varalta, ja yksi 14 näytteestä osoittautui positiiviseksi.

– Teimme PCR-testin kahdesti varmistuaksemme, ettei tulos ole virheellinen, ja molemmilla kerroilla tulos koronaviruksesta oli positiivinen, kertoo Pariisin lähellä sijaitsevan sairaalan teho-osaston ylilääkäri Yves Cohen ranskalaismedioiden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimus julkaistaan myöhemmin tällä viikolla tieteellisessä International Journal of Antimicrobial Agents (siirryt toiseen palveluun) -julkaisussa.

Tartunta todennäköisesti vaimolta

BFMTV -kanava haastatteli positiivisen testituloksen antaneen 43-vuotiaan miehen. (siirryt toiseen palveluun) Hän kertoo hakeutuneensa sairaalaan 27. joulukuuta kuivan yskän, kovan kuumeen ja hengitysvaikeuksien takia.

Lääkärit epäilivät keuhkoinfektiota mutta eivät pystyneet diagnosoimaan sairautta. Muutaman päivän päästä oireet helpottivat ja potilas pääsi kotiin sairastamaan. Oireet kestivät yhteensä noin kaksi viikkoa.

Mies ei ollut matkustanut missään ennen infektiota. Lääkäri Cohenin mukaan hän sai tartunnan todennäköisesti oireettomalta vaimoltaan, joka työskentelee ruokakaupassa lähellä Pariisin Charles de Gaullen lentoasemaa.

Choen toivoo paikallisten terveysviranomaisten selvittävän, olivatko naisen työpisteen eli kalatiskin vieressä työskentelevät sushin myyjät matkustaneet Kiinassa ennen joulukuun loppua.

Cohenin mukaan on vielä liian aikaista sanoa, onko nyt löydetty tapaus tai hänen vaimonsa Ranskan niin sanottu potilas nolla, josta viruksen leviäminen Ranskassa on alkanut.

Aiemmin Ranskan ensimmäisinä koronatapauksina on pidetty henkilöitä, jotka saapuivat maahan tammikuun lopussa Kiinasta.

Korjaus 5.5. klo 11.23: Korjattu, että BFMTV:n haastattelema mies on 43-vuotias, ei 42-vuotias, kuten uutisessa aiemmin luki. Tarkennettu, että myös miehen vaimo voi olla niin sanottu potilas nolla.

Lisää aiheesta:

.
.