Kirjoja saattaa päästä lainaamaan Jyväskylässä jo tällä viikolla

Varausten nouto ja palautus voi olla mahdollista perjantaihin mennessä muutamassa kirjaston toimipisteessä. Jyväskylässä kirjastojen tilanteesta tiedotetaan tarkemmin huomenna.

Jyväskylä
Jyväskylän kaupungin pääkirjaston aula.
Kirjaston tiloissa oleskelu on sallittua tämän hetkisen linjauksen mukaan vasta kesäkuun alussa.Petri Aaltonen / Yle

Jyväskylässä kirjoja voi todennäköisesti lainata kirjastosta jo täällä viikolla, arvioi Jyväskylän kirjastotoimenjohtaja Seija Laitinen-Kuisma. Hän toteaa, että osittainenkin koronarajoitusten purku on otettu ilolla vastaan.

– Kyllä hyvillä mielin otin tiedon vastaan ja asiakkaat varmasti myös. Mahdollisuutta lainata kirjoja on kovasti odotettu.

Aluehallintovirasto ohjeistaa kirjastoja koronarajoitusten käytännöistä tarkemmin lähiaikoina.

– Pyrimme mahdollistamaan varausten noudon ja palautusten vastaanoton perjantaihin mennessä Jyväskylässä muutamassa kirjaston toimipisteessä, henkilöstön ja asiakkaiden turvallisuus huomioiden.

Netin kautta kirjojen varaus, lainaaminen automaatilla ja pikainen nouto kirjaston varaushyllystä mahdollistunevat ensimmäisenä.

– Varsinainen kirjahyllyille pääsy ja itse kirjojen valitseminen ja kirjastossa oleskelu ei tässä vaiheessa ole tulkintani mukaan sallittua, sanoo Laitinen-Kuisma.

Lukusalien ja oleskelun osalta kirjastot avautuvat näillä näkymin kesäkuun alussa.

Hallituksen eilisen päätöksen mukaan kirjastojen turvallisuus varmistetaan asiakasmäärien rajaamisen, turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksien kautta.

Kirjastot odottavat vielä tarkempia linjauksia, jotta tiedetään, kuinka paljon asiakkaita ensivaiheessa kirjoja noutamaan tai palauttamaan voidaan yhtä aikaa päästää ja miten kirjastot toimivat kesäkuussa.

Aluehallintovirasto salli kirjastojen palautusluukkujen avaamisen jo huhtikuun loppupuolella.

Uloslainaukseen liittyvistä järjestelyistä Jyväskylän kirjastot tiedottavat lisää huomenna 6. toukokuuta kirjaston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavilla.

Päivitetty klo 12.38 tietoja lainaustoiminnan käynnistymisestä Jyväskylässä.