1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kiinteistönvälitys

Vanhojen asuntojen kauppa hidastui maaliskuussa

Danske Bankin ekonomisti ennakoi kevään kauppamääriin romahdusta.

Asuntoesittely Katajanokalla Helsingissä 17. maaliskuuta. Koronaviruksen takia myytävien asuntojen yleisesittelyt ovat muuttuneet yksityisesittelyiksi. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Maaliskuussa kiinteistönvälittäjät kauppasivat vanhoja asuntoja kaksi prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten, kun helmikuussa luku oli 10 prosenttia koholla.

Kaiken kaikkiaan tammi–maaliskuussa vanhojen rivi- ja kerrostaloasuntojen kauppa väheni kuudella prosentilla vuoden takaiseen verrattuna. Samana aikana uusien asuntojen kauppa piristyi peräti viidenneksellä.

Uusien osakeasuntojen hinnat nousivat alkuvuonna selvästi paitsi pääkaupunkiseudulla myös muualla Suomessa, ilmenee Tilastokeskuksen ennakkotiedoista.

Tammi–maaliskuussa hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla noin neljä prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Muualla maassa nousua kertyi 5,6 prosenttia. Esimerkiksi Helsingissä uuden, vuokratontilla sijaitsevan kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta oli noin 5 560 euroa ja omalla tontilla sijaitsevan runsaat 7 500 euroa.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla kaksi prosenttia ja muualla maassa laskivat hieman.

Alhainen korkotaso tukee asuntomarkkinoita

Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist arvioi, että asuntomarkkinoilla on nyt odottava tunnelma. Appelqvistin mukaan maaliskuussa ei ole havaittavissa vielä suuria vaikutuksia kauppamääriin tai hintoihin koronaviruspandemian vuoksi.

– Vuodenvaihteen molemmin puolin nähdyn vahvan spurtin jälkeen vedetään nyt markkinoilla henkeä. Todennäköisesti huhtikuun osalta nähdäänkin jo selkeä jarrutus, Appelqvist sanoo tiedotteessa.

Appelqvist ennakoi kevään asuntokauppaan romahdusta. Hintojen suuri alentuminen vaatisi hänen mukaansa koronakriisin pitkittymistä ja esimerkiksi lomautusten muuttumista työttömyydeksi.

Hän huomauttaa, että aiempiin talouskriiseihin verrattuna asuntomarkkinat saavat tukea alhaisesta korkotasosta.

– Todennäköisesti matalien korkojen aikakausi jatkuu vielä pitkään, mikä vähentää painetta pakkomyynteihin, joiden kautta asuntojen hintoihin voisi tulla tuntuvampaa laskua.