1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonnontuotteet

Kainuussa pilotoidaan koivumahlan teollista keruuta – aiemmin menetelmät olivat salaisia, mutta nyt niitä halutaan tuoda julki

Mahlaa käytetään maailmalla muun muassa juoma- ja kosmetiikkateollisuudessa.

luonnontuotteet
Mahlapisara valuu koivunrunkoa pitkin.
Mahlapisara valuu pitkin koivun runkoa.Elisa Kinnunen / Yle

Kainuussa pilotoidaan koivunmahlan teollista ja ammattimaista keruuta. Mahla on kansainvälisesti kysyttyä raaka-ainetta ja sen keruun sesonki on parhaillaan käynnissä.

Idea Nature Oy on valmistanut koivujen keskelle linjaston, josta mahla johdetaan 300 litran tankkiin. Keräyskohteen linjastossa on 20 koivua, joista saadaan mahlaa lähes 200 litraa vuorokaudessa, eli 10 litraa puuta kohden.

– Olemme saaneet optimaalisissa olosuhteissa jopa 20 litraa puusta, mutta siihen vaikuttavat monet asiat kuten puun rakenne, minkälainen latvus sillä on ja tietenkin maaperä, kertoo pilottihankkeen vetäjä Heli Pirinen.

Mahlaa käytetään maailmalla muun muassa juoma- ja kosmetiikkateollisuudessa.

– Kun mahla käsitellään säilyväksi, se on ihan sellaisenaan tuote, jota voidaan pullottaa ja myydä kansainvälisesti. Tällä hetkellä sille on jo kysyntää, Pirinen sanoo.

Teollista mahlan keruuta tekee Suomessa muutama yritys, mutta heidän menetelmänsä ovat salaisia. Pirisen mukaan hankkeessa halutaan tuoda julkisesti esille, kuinka valutusjärjestelmä voidaan rakentaa. Yksinkertaisimmillaan mahlaa voi valuttaa puusta vaikka suoraan kuppiin juotavaksi.

– Kun mahla tulee puusta, se on steriiliä. Puun ulkopuolella se voi altistua mikrobeille, kun se kulkee letkuja pitkin. On todella tärkeää, että hygieniaketju säilyy valutusjärjestelmässä.

Lue seuraavaksi