Kahta elintarvikealan yritystä epäillään ympäristörikoksista Keski-Pohjanmaalla – lähdevesien markkinajohtaja Finn Spring kiistää syytteet ulostulossaan

Syyttäjä on nostanut syytteet viittä ihmistä vastaan.

ympäristörikokset
Kuvassa osa valtion virastotalon opaskylttiä. Teksti Käräjäoikeus näkyy.
Haastehakemus on jätetty Pohjanmaan käräjäoikeuteen tänään 5.5.2020.Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Kahden keskipohjalaisen elintarvikealan yrityksen epäillään syyllistyneen ympäristön turmelemiseen. Toinen niistä on toholampilainen lähdevesien markkinajohtaja Finn Spring, joka tuli asiassa itse julkisuuteen lähettämällä tiedotteen.

Yle kertoi jo viime kesänä ongelmista yhtiön jätevesien käsittelyssä.

Lähdevesien markkinajohtaja Finn Spring on johtanut jätevesiä ojiin vuosikausia – toisella tehtaista ei ole ympäristölupaa lainkaan

Syyttäjä on nostanut syytteet kahta osakeyhtiötä ja viittä henkilöä vastaan neljästä ympäristön turmelemisesta. Syytteet koskevat yhtiöiden jätevesien käsittelyä.

Poliisi epäili yrityksiä ja niiden vastuuhenkilöitä törkeästä ympäristön turmelemisesta, joka on kestänyt yli kymmenen vuotta. Syyttäjä päätyi kuitenkin perusmuotoiseen ympäristön turmelemiseen.

Epäillyt rikokset on tehty vuosien 2005–2019 välisenä aikana. Pohjanmaan poliisilaitoksen talousrikosyksikkö on tutkinut epäiltyjä ympäristörikoksia.

Jätevesiä johdettu jokeen ilman käsittelyä yli 10 vuotta – kahta elintarvikealan yritystä epäillään törkeästä ympäristön turmelemisesta Keski-Pohjanmaalla

Kaikki epäillyt kiistävät syyllisyytensä. Finn Spring syyttää tiedotteessaan ympäristöhaitoista muiden yritysten jätevesipäästöjä.

Finn Spring on pullottanut Härkänevan tehtaassa juomia vuodesta 1995. Myöhemmin elintarviketeollisuus alueella on laajentunut.

Kun ympäristöhaitat tulivat ilmi, Finn Spring alkoi ajaa yhteistä puhdistuslaitosta alueelle. Laitos valmistui vuonna 2017.

Yrityksen ulostulo ei muuta syyttäjän tiedotuslinjaa. Tapauksen esitutkinta-aineisto tulee julkiseksi vasta, kun asiaa on käsitelty suullisesti käräjäoikeudessa.

Syyttäjä on lisäksi päättänyt jättää syyttämättä tapauksen esitutkinnassa epäiltynä kuultuja kymmentä henkilöä.

Tapauksen esitutkinta-aineisto tulee julkiseksi, kun asiaa on käsitelty suullisesti käräjäoikeudessa.

Haastehakemus on toimitettu Pohjanmaan käräjäoikeuteen 5.5.