Suomen Pankin synkin arvio: Pankeille voi kertyä kuuden miljardin luottotappiot parin vuoden aikana

Pankit kohtaavat kriisin vaikutukset nyt paremmista lähtökohdista kuin 90-luvun laman alla.

Suomen Pankki
Suomen Pankki julkaisee arvion rahoitusjärjestelmän vakaudesta
Suomen Pankki julkaisee arvion rahoitusjärjestelmän vakaudesta

Suomen Pankki julkisti tiistaina arvionsa asuntomarkkinoiden näkymistä ja pankkien luottotappioiden kestokyvystä nykyisessä koronaviruksen aiheuttamassa talousahdingossa.

Pankit kohtaavat meneillään olevan kriisin paremmista asemista kuin 90-luvun laman.

Suomen Pankki on arvioinut pankkien luottotappioita kahden eri ennusteen perusteella. Toisessa Suomen reaalinen bruttokansantuote supistuu vuoden tämän vuoden aikana viisi prosenttia ja toisessa 13 prosenttia.

Molemmissa ennusteissa talous alkaa kuitenkin elpyä vielä tämän vuoden aikana, kesällä tai vasta vuoden lopulla. Kummassakaan tapauksessa pankit eivät kärsi läheskään niin paljon luottotappioita kuin 90-luvun laman aikana.

– Synkemmän näkymän mukaan pankkien luottotappiot kasvaisivat vuoteen 2022 mennessä yli kuuteen miljardiin euroon, joka on noin 2,5 prosenttia vuoden 2019 bruttokansantuotteesta tai 13 prosenttia pankkien omista varoista, Suomen Pankin johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen totesi tiedotustilaisuuden puheessaan.

Näkymä asettuu mittakaavaansa oheisessa kuviossa, jossa on kuvattu pankkisektorin luottotappiot 80-luvun alusta lukien.

Suomessa toimivien pankkien luottotappiot lainoista suomalaisille yrityksille ja kotitalouksille
Samuli Huttunen / Yle

Kuvion muodon perusteella näyttäisi, että pankeilla ei ole mitään hätää verrattuna 90-luvun tilanteeseen. Ajat ovat kuitenkin nyt toiset, sillä korot olivat 90-luvulla paljon korkeammat ja Suomessa elettiin oman valuutan markka-aikaa.

Suomen Pankki ei kuitenkaan vähättele edessä olevia ongelmia. Esimerkiksi häiriöt muiden Pohjoismaiden asunto- ja kiinteistömarkkinoilla voivat syventää Suomen talouden taantumaa ja kasvattaa pohjoismaisten pankkien luottotappioita. Näin Suomessa toimivien pankkien varainhankinta ja luotonanto voisivat vaikeutua.

Pankit mukaan talkoisiin

Marja Nykäsen mukaan nykyinen akuutti ja laaja-alainen talouskriisi osoittaa toimintakykyisen rahoitussektorin merkityksen. Hyvinä aikoina kerätyt puskurit auttavat niin pankkeja, yrityksiä kuin kotitalouksiakin kestämään vaikeita aikoja.

Lisäksi pankeille on myönnetty huomattavia summia erittäin edullista keskuspankkirahaa ja muutenkin pyritty varmistamaan pankkisektorin toimintakyky kriisin aikana.

– On täysi syy olettaa pankkien olevan mukana näissä talkoissa keventämässä kotitalouksien ja yritysten lainanhoitoa tässä vaikeassa tilanteessa. Samalla pankkien on pidettävä huolta omasta vakavaraisuudestaan ja hyvästä luottoriskihallinnastaan, Marja Nykänen sanoo.

Suomen Pankin kestohuoli on ollut kauan, että kotitalouksien velat suhteessa käytettävissä olevaan vuosituloon ovat nyt historiallisen suuret. Huolestuttavan monella kotitaloudella velat ovat yli kolminkertaiset tuloihin nähden.

– Kotitalouksien velkaantumisessa on riskinä se, että kotitaloudet tinkivät kulutuksestaan tai sitten joutuvat vaikeuksiin lainanhoitonsa kanssa, koska lainmäärät ovat nyt merkittävän suuria joillakin kotitalouksilla, Nykänen toteaa.

Nykäsen mukaan kotitalouksien luotonhoitokyvyn kannalta on tärkeää, että yritysten heikko taloustilanne ei johda pysyviin työpaikkojen menetyksiin ja kasvavaan pitkäaikaistyöttömyyteen.

5.5.2020 klo 17.30: Tekstiä editoitu sekä lisätty uusia sitaatteja ja kuvio.